Spring naar de content

Pas verschenen: Whitehead, Mak c.s. en Van Dis

Thomas van den Bergh over Misdaadmanifest van Colson Whitehead, Amsterdam in bijna 80 boeken van Geert Mak, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Guus Luijters en Emile Brugman en Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Verval

De Amerikaanse schrijver Colson Whitehead (bekend van De ondergrondse spoorweg) kon nog geen afscheid nemen van zijn hoofdpersonages na voltooiing van zijn vorige roman Harlem Shuffle en heeft nu een vervolg geschreven. Hoofdpersoon Ray Carney is een soort Walter White avant la lettre die ondanks zichzelf in misdaadkringen verzeild is geraakt, omdat zijn meubelzaak als dekmantel fungeert voor het verhandelen van gestolen waar.

Dit tweede deel speelt in de jaren zeventig, tegen een decor van New York in verval. Misdaad en corruptie vieren hoogtij. Toch is Carney vastbesloten ditmaal op het rechte pad te blijven. Maar als zijn dochter desperaat op zoek is naar kaartjes voor een concert van de Jackson 5, besluit hij contact op te nemen met een agent annex fixer bij de politie. Dat zet een keten van gebeurtenissen in gang die door Whitehead met een verrukkelijke combinatie van hardboiled actie en psychologische diepgang wordt beschreven.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap