Spring naar de content
bron: ANP

Het gaat weer over de inhoud, maar laat het de televisiebazen niet horen

Ilja Leonard Pfeijffer is na een drukke zomer terug met zijn column. Graag had hij op het moment zelf op alle politieke gebeurtenissen van de afgelopen maanden gereflecteerd, maar het leven van een columnist is niet altijd even gemakkelijk. Met betrekking tot Nederland is Pfeijffer voorzichtig positief. 'Ik heb de hoop en de verwachting dat de toon van het debat en de politieke dynamiek zullen veranderen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

De eerste spelregel voor columnisten luidt dat zij nooit een column mogen schrijven over het feit dat het moeilijk is een column te schrijven. Zij zullen te allen tijde de illusie in stand houden dat de zinnen spontaan en oeverloos als verontwaardigde borrelpraat in hen opborrelen. Hoewel het soms daadwerkelijk lastig kan zijn een onderwerp voor een column te vinden, omdat er nu eenmaal niet altijd zoveel gebeurt, dient de columnist net te doen alsof er meer zaken in de wereld zijn waarover hij of zij zich ontzettend kan opwinden dan in een mensenleven behandeld kunnen worden.

Ik ben een paar maanden afwezig geweest, althans op deze mij zo dierbare plek, omdat mijn aanwezigheid op te veel andere plekken werd vereist. In de tijd dat u mij hier hebt moeten missen, reisde ik door de lage landen achter Alkibiades aan. Dat weet u. We zijn elkaar tegengekomen. Vervolgens was ik een paar weken op studiereis in Griekenland. Ook daar zijn wij elkaar tegengekomen, maar u hebt mij niet herkend, want ik had mijn baard laten staan en – hoezeer ik mij er ook voor schaam om dat toe te geven – mijn stropdas afgedaan. In deze maanden is mij het tegenovergestelde overkomen van de situatie die tot de columnistendoodzonde zou kunnen leiden. Het was niet zo dat er te weinig gebeurtenissen plaatsvonden om columns mee te vullen, maar dat de ene dramatische ontwikkeling de andere op de hielen zat, terwijl ik de plek waar ik op al deze gebeurtenissen zou kunnen reflecteren tijdelijk had verlaten. Nu ik hier terugkeer, is alles veranderd.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap