Spring naar de content
bron: ANP

Bestaansrecht is een grondrecht, al ver voordat politici het tot speerpunt verhieven

Ilja Leonard Pfeijffer wijst erop dat bestaansrecht al jaren is ingekaderd in de Grondwet. Politieke standpunten hieromtrent zijn daarmee niets anders dan een roep om deze na te leven. Bovendien lijken politieke partijen weinig van de daadwerkelijke betekenis van het begrip te begrijpen. 'Voor je het weet is bestaanszekerheid verworden tot het recht op een fatsoenlijke chardonnay en een mooie oesterkaart.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Hoewel weinigen zullen ontkennen dat bestaanszekerheid voor een mens een hele geruststelling kan zijn en een voorwaarde voor verdere ontplooiing, zou het moeten verbazen dat zo goed als alle politieke partijen de bestaanszekerheid onlangs hebben ontdekt als speerpunt in hun programma’s en omarmd als topprioriteit, want het belang van bestaanszekerheid is al grondwettelijk gewaarborgd. Het eerste lid van artikel 20 van de Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden luidt: ‘De bestaanszekerheid der bevolking en spreiding van welvaart zijn voorwerp van zorg der overheid.’ In het tweede en derde lid van hetzelfde artikel wordt deze zorgplicht gedefinieerd in termen van sociale zekerheid en bijstand. Een politicus die nu te pas en te onpas zegt op te komen voor de bestaanszekerheid, is net zoiets als een politicus die het kiesrecht, het recht op onderwijs of het recht op zorg tot een programmapunt verheft. Hij of zij gaat voor in een strijd die al lang geleden is gewonnen. Zijn of haar wens is al lang grondwettelijk gewaarborgd. Welbeschouwd zou het een schande zijn als het nog nodig was om het erover te hebben.

In het geval van bestaanszekerheid is het een schande. Het is nodig om het erover te hebben omdat armoede een toenemend probleem is in Nederland. Maar we moeten dus niet net doen alsof we de bestaanszekerheid nu opeens hebben uitgevonden als glanzend doel van nieuwe politiek. Een pleidooi voor het waarborgen van bestaanszekerheid is in feite niets meer en niets minder dan een oproep aan de regering om zich nu eindelijk eens aan de grondwet te houden. En om zich vervolgens diep te gaan schamen dat zij dat nog niet eerder heeft gedaan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap