Spring naar de content
bron: erik smits/lumen

Ewald Engelen: ‘We hunkeren naar een andere inrichting van de samenleving’

Financieel geograaf Ewald Engelen (61) begrijpt de woede van de kiezers wel. De publieke sector is decennialang verwaarloosd; theoretisch opgeleiden hebben er een zooitje van gemaakt. ‘Links moet gewoon aan de slag gaan. En dan bedoel ik het links van de SP.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

In zijn recente boek Boze burgers en boeren – dat kort voor de Tweede Kamerverkiezingen verscheen – schetst financieel geograaf en schrijver Ewald Engelen hoe door politiek beleid steeds meer Nederlanders in de afgelopen decennia verstoken raakten van welzijn en welvaart die voor anderen wel golden. Socialisten, sociaaldemocraten en progressieven kwamen niet voor hen op. Integendeel, burgers werden beledigend en badinerend toegesproken over klimaat, racisme, identiteit en migratie. Velen haakten af. Toen boeren om heel andere redenen – stikstof, bedrijfsbeëindiging – met tractors naar Den Haag trokken, ontstond er een bijzondere coalitie van boze burgers en boeren. 

Engelen: “Mijn nieuwe woonplaats (nabij Arnhem – red.) confronteerde me op een heel indringende wijze met de problemen waar Nederland voor staat. Vanuit het oosten ziet Nederland, en zien de Nederlandse problemen, er toch anders uit dan vanuit de Amsterdamse Pijp, waar ik 34 jaar heb gewoond... Ook al behoor ik sociaaleconomisch én cultureel tot de welgestelden, ik ben de afgelopen jaren meer en meer zelf een boze burger geworden.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap