Spring naar de content
bron: anp

Een cordon sanitaire rond de VVD

Niet immigratie moet de inzet van deze verkiezingen worden, maar het uit de regering houden van de VVD, vindt Jan Kuitenbrouwer. De resocialisering van Nederland maakt alleen kans als de VVD niet in de regering zit. 'De VVD moet een paar kabinetsperiodes in isolatie. Of, zoals ze dat bij het CDA noemen: herbronnen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Een paar weken geleden hield ik hier een pleidooi dat de progressieve politieke partijen - alles links van het midden - deze verkiezingen zouden moeten ingaan met een brede samenwerking. Een shortlist van prioriteiten, hoofdthema’s waar zij het in grote lijnen over eens zijn. Deze verkiezingen kunnen een keerpunt zijn. Het tijdperk Rutte komt ten einde, de alpha-aap die dertien jaar boven op de hoogste rots zat is op weg naar beneden, het speelveld ligt open en, belangrijker misschien, er is een hang naar verandering en vernieuwing. Het kan nog jaren duren voor de kentering werkelijk komt, maar in stilte groeit de onvrede met de bestaande politieke cultuur. Misschien kan er nog wel een aardgas- of toeslagen-affaire bij, een paar kilometer wachtlijst in de GGZ, een miljardenfiasco onder leiding van een Haagse hipo die nergens verstand van heeft maar zijn scherpgepunte schoenen tussen elke deur krijgt, een overheidsdienst die niet eens beseft dat zij mensenrechten schendt omdat zij zich algoritmen hebben laten aansmeren waar zij niets van begrijpen, ik noem maar een paar recente varianten van statelijk wangedrag. Maar ooit barst de kruik.

Niet alleen Rutte is uitgewerkt, ook het neoliberale denken nadert zijn halfwaardetijd: het land is leeg, hoe hard je er ook in knijpt, er komt haast geen druppel meer uit. De publieke dienst, de arbeidsmarkt, het sociale stelsel, de zorg, het onderwijs, de cultuur, het karkas is kaal. Kaalgeknaagd door een partij die eigenlijk te hard en inhalig is om dit land te regeren, laat staan zo lang achtereen, maar die een politiek wonderkind in de schoot geworpen kreeg en het tot de laatste dag uitbuitte. De VVD had nog maar één missie: Rutte aan de macht houden. Alles was toegestaan, zoals onlangs nog gedemonstreerd door VVD-erelid en politieke bottomfeeder Henk Kamp, die tegenover de enquêtecommissie Toeslagenfraude met zoveel woorden toegaf dat hij besloot duizenden mensen in het verderf te storten op grond van een fictie, in ruil voor electoraal gewin.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap