Spring naar de content
bron: anp

Chaos en charme

Op reis door Indonesië valt op dat mensen nauwelijks bezig zijn met het koloniale verleden, maar des te meer met opstoten in de vaart der volkeren. De economie groeit behoorlijk. In De Nieuwe Kerk is vanaf deze maand een tentoonstelling te zien waarin heden en verleden van de archipel tot leven komen, ook aan de hand van contemporaine kunst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Als op het dakterras van het luxueuze hotel The Hermitage in Menteng, een van de beste wijken van Jakarta, eind mei al vroeg de schemer invalt, zie je pas hoe enorm deze stad is. Van oost naar west, van zuid naar noord, overal rijzen torenhoge gebouwen de lucht in. Niet alleen in de hoogte, maar ook in de verte, schijnbaar lukraak geplant, daar waar plek was tussen de laagbouw. Een echt stadshart valt niet te ontdekken. Recht voor ons staat een enorme skyscraper, met op de bovenste laag een groot terras waarvandaan discolichten flikkeren in de vroege nacht. Waarschijnlijk dansen en feesten hier nu expats of rijke inwoners van de stad, al kunnen we niets van dat gedruis horen of zien; daarvoor is de afstand net te groot. 

Hoe anders moet het er hier hebben uitgezien ruim driekwart eeuw geleden, op 17 augustus 1945, toen Koesno Sosrodihardjo, beter bekend als Soekarno, met zijn Proklamasi in deze stad de onafhankelijkheid uitriep. De tekst daarvan wordt bewaard in Monas (afkorting voor Monumen Nasional) in Jakarta, een 137 meter hoge spitse toren die gebouwd werd tussen 1961 en 1975. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap