Spring naar de content
bron: anp

Oorlogen gaan niet om geld, oorlogen gaan om idealen

'Ik snap dat het aantrekkelijk is om alle gewapende conflicten in de wereld in termen van financieel winstbejag te analyseren, omdat verborgen geldstromen, smerige zaakjes en ellende moeiteloos samengaan, maar ik denk oprecht dat het niet waar is', schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ilja Leonard Pfeijffer

Het aantrekkelijke aspect van cynisme is dat de hele wereld naïef en goedgelovig lijkt zodra je je achter je harnas van achterdocht hebt teruggetrokken. Met cynisme plaats je jezelf in de bevoorrechte positie van de illusieloze die met medelijden neerkijkt op het argeloze gepeupel. Men spreekt, ach, van hoop en idealen, maar jij weet wel beter. De wereld is sinds het begin der tijden een rotzooi geweest en zal tot de jongste dag blijven draaien om smerig eigenbelang. 

Vandaag de dag is oorlog opnieuw een gespreksonderwerp en hoewel niemand daar hooggestemde gedachten over koestert, kan de cynicus zich ook op dit terrein boven de onwetenden verheffen, want waar de argelozen de oorlog benaderen als een kwestie van recht en onrecht, die raakt aan hogere idealen, zal de cynicus beweren dat alles uitsluitend voortkomt uit economische belangen. Ik hoor dit vaak in mijn omgeving de laatste tijd. Alle oorlogen worden om economische motieven gevoerd en idealen zijn hooguit een doorzichtig alibi voor economisch eigenbelang. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap