Spring naar de content

Het belang van een zakelijke rekening als zzp’er

Als je als zzp’er of freelancer aan de slag gaat, is het hebben van een zakelijke rekening van groot belang.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Ondanks het feit dat je als de belastingdienst nog steeds als één wordt gezien en je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting gecombineerd is, is het voor tal van andere zaken wel belangrijk om direct een zakelijke rekening aan te vragen voor je bedrijf. Omdat lang niet iedere startende ondernemer dit doet, hebben we in dit artikel niet alleen de belangen voor je op rijtje gezet, maar bespreken we ook welke voordelen dit voor je heeft. Dus ben jij voornemens om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer, dan is dit artikel zeker de moeite waard om even goed door te lezen.

Waarom een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening biedt verschillende voordelen ten opzichte van het gebruik van je privérekening voor zakelijke doeleinden. Ten eerste zorgt een aparte rekening ervoor dat je persoonlijke financiën gescheiden blijven van je zakelijke transacties. Dit maakt het overzichtelijk en eenvoudiger om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Daarnaast geeft een zakelijke rekening professionaliteit aan jouw onderneming. Het wekt vertrouwen bij klanten en zakenpartners, omdat zij zien dat je een serieuze ondernemer bent die zijn zaken goed op orde heeft. Het is natuurlijk niet heel erg professioneel op het moment dat je een factuur stuurt en ze moeten het geld overmaken op naam van een persoon in plaats van bedrijf. Daarbij komt ook dat veel banken het niet eens toestaan om zakelijk betalingsverkeer uit te voeren op een privé rekening. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De voordelen van een zakelijke rekening

Naast dat het een stuk professioneler oogt, zijn er ook de nodige voordelen wanneer je kiest voor een zakelijke rekening.  Met een zakelijke rekening heb je namelijk ook toegang tot diverse diensten en faciliteiten die specifiek zijn ontworpen voor zelfstandige ondernemers. Denk hierbij aan functies zoals online boekhouding, facturering en betaalopties voor je klanten. Door deze functionaliteiten te gebruiken, kun je efficiënter werken en tijd besparen. Vooral naarmate het drukker wordt, is het prettig dat je zo veel mogelijk zaken kunt automatiseren. Daarbij komt ook dat een zakelijke rekening je de mogelijkheid geeft tot het afsluiten van een zakelijke lening of krediet, mocht dit nodig zijn. Daarnaast kun je een zakelijke rekening eenvoudig koppelen aan je boekhoudprogramma, waardoor alle transacties direct real time worden ingeladen.

Vergelijken en afsluiten van een zakelijke rekening

Tegenwoordig bieden vrijwel alle banken wel een zakelijke rekening aan. Toch is het wel verstandig om niet direct bij je eigen bank aan te kloppen voor het afsluiten, maar is het online vergelijken van zakelijke rekeningen, om uiteindelijk te kiezen voor de voordeligste aanbieder, wel verstandig. Zo zijn er bijvoorbeeld banken die op het eerste oog het voordeligst lijken, maar waar je per transactie additioneel nog een fee betaalt. Zet dus verschillende banken op een rijtje, zodat je uiteindelijk een keuze maakt die past bij jouw betalingsgedrag. Zo kan het heel goed zijn dat je op advies van een ander kiest voor een bank die eigenlijk qua kosten veel hoger uitvalt, dan wanneer je kiest voor een bank die aansluit op je eigen wensen en eisen. Laat je daarom wel adviseren, maar doe ook altijd je eigen onderzoek.