Spring naar de content
bron: shutterstock

Gevaarlijk lekker

Ha, het is herfst. Tijd om paddestoelen te plukken in het bos. Maar pas op: jaarlijks raken twintig Nederlanders vergiftigd na het eten van een paddestoelenmaal. Boven aan de gruwellijst: de groene knolamaniet. ‘Bij zeer giftige paddestoelen openbaren de klachten zich pas laat.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Destroying angel luidt zijn naam, en dat is niet voor niets. Wie één hapje neemt van deze giftige paddestoel, mag zich op het ergste voorbereiden. De schrijvers van de BBC-detectiveserie Midsomer Murders lieten zich door de horror-paddestoel inspireren in de gelijknamige aflevering. Daarin zien we hoe na de dood van hoteleigenaar Karl Wainwright de ene na de andere erfgenaam op een gruwelijke wijze aan zijn einde komt. Destroying angel speelt daarbij een belangrijke rol.

Een doortrapt moordwapen, want het kan 6 tot 24 uur duren voordat de eerste symptomen zich aandienen: heftige buikkramp, braken en diarree. Het is dan al te laat om de maag leeg te pompen. Voorwaar, een verraderlijk gif, we zagen het op tv. Na een smartelijk ziekbed knapte het slachtoffer korte tijd later weer wat op. Niet wetende dat de fatale klap in aantocht was: vergiftiging van de lever en de nieren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap