Spring naar de content

Een veilig gevoel met deurbeslag en cilinders

Ieder jaar krijgt ruim een kwart miljoen van de mensen in Nederland ermee te maken: woninginbraak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

63% van de slachtoffers voelt zich na een inbraak een stuk minder veilig. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS waaraan ongeveer 173.000 mensen mee hebben gedaan. Vaak worden er pas na een inbraak maatregelen genomen voor het beter beveiligen van de woning. Terwijl het tijdig installeren van beveiligingsmaterialen, zoals het juiste deurbeslag en gecertificeerde cilinders, een hoop ellende zou kunnen voorkomen.

Impact van woninginbraken op deurbeslag

Woninginbraken hebben grote impact. Na een woninginbraak voelen de meeste slachtoffers zich in hun eigen huis een stuk minder veilig. Daarbij zorgt het bij 41% van de mensen in wiens huis is ingebroken ook voor een gebrek aan vertrouwen in mensen en blijken de slachtoffers ook buitenshuis een stuk meer op hun hoede te zijn. Ook kan het lijden tot gevoelens van angst en depressieve klachten. Voorafgaand aan de inbraak had iets meer dan de helft van de ondervraagden extra veiligheidssloten op de buitendeuren. Hierdoor kan het overkomen alsof het hang- en sluitwerk zijn werk niet goed genoeg heeft gedaan. Toch is die gedachte niet helemaal terecht. Zelfs met het meest hoogwaardige deurbeslag en de door Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) gecertificeerde cilinders, is woninginbraak niet voor honderd procent uit te sluiten. Wel is de kans dat iemand succesvol jouw woning binnendringt met SKG veiligheidsbeslag aanzienlijk kleiner. Een onsuccesvolle inbraakwering kan meerdere oorzaken hebben. Hoewel alle SKG-gecertificeerde producten uitvoerig zijn getest en voldoen aan de gestelde eisen op het gebied van inbraakwering, zit er wel een verschil in de kwaliteit van het deurbeslag. Stichting Kwaliteit Gevelbouw beoordeeld de prestaties van deurbeslag en cilinders met 1, 2 of 3 sterren. Een product met SKG 1-ster voldoet aan de minimaal gestelde veiligheidseisen, waarbij extra maatregelen nog wel worden geadviseerd. SKG-3 sterren is de hoogst haalbare waardering en biedt de beste inbraakwering, mits het beslag op correcte wijze is geïnstalleerd. Het onjuist combineren en installeren van veiligheidsbeslag kan de prestaties van cilinders en deurbeslag namelijk negatief beïnvloeden. Ook worden inbrekers steeds slimmer en passen ze continu nieuwe methodes toe om sloten te forceren. Veel veiligheidsbeslag is hierdoor in 10 jaar tijd in rap tempo verouderd. Het overgrote deel van kwalitatief hoogstaande sloten die vóór 2014 zijn geïnstalleerd, zijn niet bestand tegen technieken als de kerntrekmethode. Deze methode is onder inbrekers enorm populair vanwege de simpele én geruisloze handeling voor het forceren van sloten.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Veilig in eigen huis

Nieuwe inbraaktechnieken zorgen gelukkig ook voor een tegenbeweging van deurbeslagfabrikanten. Zo is hoogwaardig veiligheidsbeslag nu veelal voorzien van een beveiliging die de kerntrekmethode praktisch onmogelijk maakt. Maar de eis van een kerntrekbeveiliging op cilinders voor buitendeuren is pas ingegaan bij nieuwbouwprojecten in 2014. Cilinders die vóór die tijd zijn geïnstalleerd zijn dus hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe. Door nieuw veiligheidsbeslag te installeren wordt de kans op inbraak aanzienlijk verkleind. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van deurbeslag en cilinders met de drie sterren SKG waardering.