Spring naar de content

Werkpaard of raspaard?

Chenin blanc is moeilijk te plaatsen: er zitten wat pareltjes tussen, zoals de chenin blanc van Stellenrust, maar de meeste supermarkt-chenins vallen in de categorie ‘slobber’. Master of Wine Cees van Casteren over het fascinerende druivenras.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Een enkel druivenras wordt groots geboren, andere vestigen hun reputatie later in hun leven. En de rest van het fruit in de wijngaard? Dat zal het niveau van de keukenkampioendivisie waarschijnlijk nooit ontstijgen. 

Zoals de meeste wijnliefhebbers onder u heb ik zelf een redelijk idee welke druif waar thuishoort. Maar met chenin blanc worstelde ik altijd. Ja, de droge en edelzoete wijnen uit de Loire zoals savennières en côteaux du layon spelen al sinds jaar en dag in de Champions League van de wijn. Daar staan echter evenzoveel supermarkt-chenins tegenover die ik zou willen indelen in de categorie ‘slobber’. Op zich lekker wegdrinkend maar zonder complexiteit of concentratie. Ik kom ze wekelijks tegen, zowel uit bekende gebieden als Vouvray in Frankrijk als in Zuid-Afrika. Chenin blanc is hier nog altijd veruit het meest aangeplante druivenras, met meer dan een vijfde van het totale wijngaardoppervlak aan de Kaap. Schijn bedriegt echter. Hoe populair ook in de wijngaard, voor de meeste Zuid-Afrikanen is chenin blanc niet echt bijzonder. Dat komt vooral omdat het hoge opbrengsten heeft en dus een lage kostprijs, maar niet altijd uitblinkt in kwaliteit.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Romig en vol van smaak met een samenspel van abrikoos, gekonfijte citrus zoals limoen en ananas, sensueel rijp maar toch heel spannend en mineraal met volop citroenzeste en toast in de lange afdronk.

Afgelopen maand sprak ik in het overigens echt aan te bevelen Kaapse restaurant SAAM in Amstelveen met Ina Smith die liefkozend ‘Tannie Ina’ wordt genoemd. Zij is de drijvende kracht achter de Chenin Blanc Association, al zolang ik haar ken, en dat is tenminste 25 jaar. Ze presenteerde hier de top-10 winnaars van de Standard Bank Chenin Challenge. Deze wijnen waren stuk voor stuk minstens zo goed als de beste chenins die ik ooit in Zuid-Afrika heb geproefd: rijk, vol, fris, mineraal verfijnd, complex en elegant. Ina: “We menen dat chenin blanc de vaandeldrager zou moeten zijn voor Zuid-Afrikaanse wijn; steeds meer producenten herkennen de uitzonderlijke kwaliteit van dit ras, vooral in combinatie met de zeer oude bodems van de Kaap en ons Mediterrane klimaat”. 

Ooit bracht tante Ina mij ertoe om chenin blanc te gebruiken als onderwerp voor mijn proefschrift voor Master of Wine. De kernvraag die eraan ten grondslag lag, was: kan het werkpaard van weleer het raspaard van de toekomst worden? Na de proeverij van de top-10 is mijn mening weer bevestigd! Alle chenins waren groots (en vier op de top-10 waren van het huis Stellenrust!), al waren ze misschien niet groots geboren.

Stellenrust, Chenin Blanc B28, Westkaap, Zuid-Afrika, 2022

Top-10 Standard Bank Chenin Blanc Challenge 2023

Verkrijgbaar bij Ottovino in Blaricum voor €16,45

Proefnotitie: medium geel, stralend, met een bouquet van guave, citroenzeste, ananas en impressies van amandelkoekje en gerookte eik. Romig en vol van smaak met een samenspel van abrikoos, gekonfijte citrus zoals limoen en ananas, sensueel rijp maar toch heel spannend en mineraal met volop citroenzeste en toast in de lange afdronk.