Spring naar de content

Waarom moet je zo vaak niezen? Onbekende allergenen bedreigen je gezondheid in huis

Niezen, proesten of jeuk. Je bent niet verkouden of ziek maar je blijft maar last houden van die vervelende loopneus en niesbuien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De kans is groot dat je een allergie hebt. En juist nu het weer kouder wordt in Nederland en het pollenseizoen afloopt, beginnen jouw klachten erger te worden. Het probleem is waarschijnlijk je huis zelf. Maar welke bron in je woning veroorzaakt die niesbuien?

De onzichtbare vijand in huis

Bij niezen denken we vaak aan stof en dat is niet zo gek. Huisstof komt overal voor in onze woningen en bevindt zich vooral op onbereikbare plekjes. Stof bestaat uit een mix van fijne deeltjes, waaronder huidschilfers, haren of zelfs textielvezels. Dit is een ideale voedingsbodem voor huisstofmijten. 

Deze microscopische beestjes voeden zich met organisch afval in het stof en gedijen vooral goed in vochtige omgevingen. Het zijn niet de mijten zelf die allergieën veroorzaken, maar hun uitwerpselen die allergische reacties kunnen uitlokken. Deze allergenen kunnen leiden tot huisstofmijt allergie symptomen zoals niezen, jeukende ogen of zelfs erger en vormen een bijzondere uitdaging voor mensen met gevoelige luchtwegen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hoe weet je of je last hebt van deze allergie?

Je herkent een allergie voor huisstof vooral aan de symptomen. Deze symptomen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de persoon. Veelvoorkomende tekenen van een stofallergie zijn niezen, een loopneus of verstopte neus, jeukende of tranende ogen en soms hoesten, piepende ademhaling of zelfs benauwdheid. 

Hoewel je een allergie snel kunt verwarren met een verkoudheid, geldt dat een allergie nooit gepaard gaat met koorts en je als je verkouden bent vaak geen last hebt van tranende ogen. Bovendien kunnen allergieklachten veel langer aanhouden. Als je bovendien ergere klachten krijgt als je druk bezig bent in een stoffige omgeving, is het verstandig hierover te praten met een arts. Medicijnen en sprays kunnen enorme verlichting brengen.

Hoe pak je huisstofmijt aan?

Het is onmogelijk om helemaal niet blootgesteld te worden aan stof. Daarvoor zou je in een vrijwel steriel huis moeten wonen dat vierentwintig uur per dag wordt gestofzuigd en schoongemaakt. Toch zijn er slimme manieren om te voorkomen dat je vaker last krijgt van allergieklachten. Zo kun je bijvoorbeeld vloerkleden, tapijten of (lange) gordijnen beter vermijden. Dit zijn echte stofvangers. Ook een zachte achterzijde van je bed kan zorgen voor ontzettend veel stof. Daarnaast is het slim om vaak en goed te ventileren. Huisstofmijt is gek op een vochtige omgeving. Door je huis regelmatig te luchten, vooral in de winter, voorkom je dat je woning heel vochtig wordt.