Spring naar de content

Documentaire: de missie van de eerste man die werd vrijgesproken na DNA-onderzoek

Rosedale, Maryland in het jaar 1984. Kirk Noble Bloodsworth wordt opgepakt voor de verkrachting en moord op de 9-jarige Dawn Hamilton. Ondanks dat vijf ooggetuigen hem met het slachtoffer hebben gezien blijft hij ontkennen iets te hebben misdaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Twee jochies die op 9 juli 1984 aan het vissen zijn hebben de kleine Dawn voor het laatst gezien. Ze liep met een man, ‘skinny, 6 foot-five, with a bushy mustache and blonde hair.’ Kirk Bloodsworth woonde niet in de buurt, was kleiner dan de omschrijving, had rossig in plaats van blond haar en droeg een bril.

Maar op basis van de vergelijking met een compositietekening wordt Bloodsworth opgepakt en naast de twee vissen heertjes door nog drie anderen herkend – één getuige herkent hem nadat Kirk op het nieuws verschijnt. In maart 1985 wordt Bloodsworth veroordeeld tot de doodstraf – later omgezet in levenslang. Negen jaar zal hij vechten voor zijn vrijheid. Die krijgt hij uiteindelijk door de uitvinding een nieuwe technologie genaamd “genetic fingerprinting”, nu beter bekend als de DNA-test – als eerste in de Verenigde Staten.

Niet hij, maar Kimberly Shay Ruffner heeft het gedaan. (Ruffner zit nota bene in dezelfde gevangenis als Bloodsworth, één verdieping lager, en ze komen elkaar tegen als ze workouts doen.)

Sindsdien zet Bloodsworth zich in voor veranderingen in het Amerikaanse justitiële systeem, waaronder de doodstraf. Door zijn verhaal aan medeburgers te vertellen, te lobbyen bij politici en samen te werken met andere activisten. In 2004 tekent George W. Bush voor het ‘Kirk Noble Bloodsworth Post Conviction DNA Testing Program’, waarmee veroordeelden een DNA-test kunnen aanvragen nadat ze al veroordeeld zijn.

In zijn thuisstaat Maryland zet hij zich in om de doodstraf af te schaffen. In de documentaire die Gregory Bayne over hem heeft gemaakt wordt Bloodsworth in 2013 gevolgd bij zijn campagne om het wetsvoorstel hiertoe aangenomen te krijgen. Met succes.

Eind goed al goed? Nog niet voor de documentaire. Wegens geldgebrek is die nog niet helemaal af, en kan het verhaal van Kirk Bloodsworth nog niet op het scherm worden getoond. Doneren kan hier.