Spring naar de content
bron: screenshot youtube

Bang voor corona? Verbreek het vasten!

Arthur van Amerongen vraagt zich af: mogen Nederlandse moslims gewoon lekker eten en drinken tijdens de heilige vastenmaand omdat ze een goede weerstand nodig hebben?

Met mijn maat Ivo Teulings bivakkeerde ik vorig jaar tijdens ramadan een paar dagen in Puerto Banús, de jachthaven van Marbella. Voor ons was het helaas all work and no play want het betrof bloedserieuze research – u kent mij – voor onze bestseller Costa del Coke

Puerto Banús is de speeltuin van Saoedi’s en Noord-Afrikaanse drugscriminelen die in Lamborghini’s, Hummers, Audi’s (niet het plofkraaktype maar meer de R8 V10 Plus) langs het haventje defileren. Het publiek bestaat vooral uit Engelse tokkies: lads in schreeuwende voetbalshirts en stomdronken Miss Piggies in helaas weinig verhullende avondjurken. Het goede nieuws is dat het in Puerto Banús wemelt van de Libanese restaurants. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Ik woonde ooit in Beiroet, waar ik op sprookjesachtige wijze werd vetgemest door mijn hospita Nouna en verslaafd raakte aan hummous, baba ganoush, tabouleh, labana, kibbeh, fattoush en kishk. 

In Amsterdam was restaurant Beiroet in de Kinkerstraat, van Tony en Kamal, mijn huiskamer. 

Zuid-Amerika ging prima qua mijn verslaving aan Libanees eten want daar wemelt het van de turcos (Arabieren uit de Levant) en kon ik me overal te buiten gaan aan de mezze. 

In de Algarve is het nog moeilijker hummous te vinden dan goeie coke, dus ik was blij dat ik mij bij de Libanezen van Puerto Banús ongans kon vreten. 

In de Algarve is het nog moeilijker hummous te vinden dan goeie coke

Van ramadan viel godzijdank niets te merken in de speeltuin van de Saoedi’s. Sterker nog: met lunchtijd zaten overal Saoedi’s te schransen. Ongegeneerd, alsof Allah niet bestond, met tafels bomvol bier, wijn, sterke drank en alles gehuld in shishaswalmen. 

In eigen land krijgen ze stokslagen en zwaardere lijfstraffen (in het ergste geval komt de Slager van de Grote Baas met de kettingzaag) als ze overdags ook maar een glas water drinken, maar in het goddeloze Puerto Banús zuipen en vreten ze zich ongans gelijk wilde zwijnen. Daarna nemen ze een dozijn hoeren mee naar hun jacht of hotel. Ze gaan beestachtig om met die meisjes. Die tolereren de vernederingen en mishandelingen omdat die vadsige theedoeken met geld strooien. Puerto Banús wordt ook wel Puerto Anus genoemd, omdat de prostituees vanwege hun Arabische klanten gespecialiseerd zijn in ‘op zijn Grieks’. 

Ik had ze lang niet gezien, de Saoedi’s. Vroeger kwam ik regelmatig in Cairo en ging ik in de tuin van het Marriot borrelen met Harm Botje, oud-correspondent van het NRC Handelsblad en schrijver van het cultboek In de ban van de Nijl. Zijn gedetailleerde beschrijvingen van de Caireense badhuizen zijn nog steeds een hoogtepunt van de Nederlandse reisjournalistiek. In het Marriot barstte het van de Saoedi’s: vadsige, smerige, kwijlende kerels in witte doorschijnende jurken die net als hun Egyptische broeders de hele dag aan hun lul zaten te krabben, onderwijl lurkend aan de waterpijp. In het casino van het Marriot gingen ze uit hun bol, vergezeld door hoeren van uiteenlopende genders. Ze waren gehaat maar vanwege de centjes durfde niemand wat te zeggen. 

Goed, deze ramadan geen feestende Saoedische mohammedanen in Puerto Banús en zo heeft de Spaanse lockdown ook voordelen. 

En nu ik het toch over corona heb: mogen Nederlandse moslims gewoon lekker eten en drinken tijdens de heilige vastenmaand omdat ze een goede weerstand nodig hebben? Ik heb natuurlijk islam gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en kan uit het blote hoofd hier gaan uitleggen wie er uitgezonderd zijn van de plicht tot vasten maar u kunt het ook lekker hier lezen.

Mogen Nederlandse moslims gewoon lekker eten en drinken tijdens de heilige vastenmaand omdat ze een goede weerstand nodig hebben?

Allah wordt echt niet boos als iemand met coronaverschijnselen de couscous voor de iftar gewoon overdag oppeuzelt om aan te sterken. Ik zeg altijd maar zo: islam is er voor de mens en de mens is er niet voor islam. 

Toevallig snijdt Yesim Candan vandaag in haar column voor RTL Nieuws deze gevoelige kwestie aan. 

Yesim is de vaste tafeldame van mij en Robbie Muntz bij Corona Ontbijt TV.

Ze schrijft vandaag in haar column: “Dit jaar valt de ramadan tijdens een pandemie. In een tijd waarin het versterken van je immuunsysteem baat heeft bij het tegengaan van het coronavirus, rijst de vraag of vasten nu wel voor iedereen zo verstandig is. Ik vroeg ernaar op social media en van niemand kreeg ik te horen dat zij dit jaar de ramadan overslaan. Sterker nog: zelfs mensen met gezondheidsklachten stuurden me het bericht dat ze gaan vasten. Is dit medisch gezien wel verantwoord? Ik heb er nog niemand over gehoord.”

Hear hear, zeg je dan. Ik ben niet zo’n Jezus-freak, maar de zoon van God zei wel mooi: wetten zijn er voor mensen en niet andersom. Maar goed, als je zwak, ziek en misselijk bent vanwege de corona mag je dus gewoon een hapje eten wat mij betreft. Het probleem met veel moslims in Nederland is natuurlijk dat ze helemaal niks van de islam weten en dat ze angst voor andere moslims toch maar keurig gaan vasten, ook al hoesten ze hun longen tegen het plafond. 

Ik ben niet zo’n Jezus-freak, maar de zoon van God zei wel mooi: wetten zijn er voor mensen en niet andersom

Mijn goede vriend Rachid ‘Relberber’ Benhammou uit Rotterdam stelde deze week een zeer serieuze kwestie aan de orde op zijn Facebook-wandje: “Binnenkort begint de ramadan. Ik vraag me af hoe al die mensen het dit jaar gaan doen met stiekem eten. Men was het gewend om op school, werk of op straat te zondigen, uit het zicht van ouders, familie of buren. Nu zit iedereen thuis. Hoe dan?”

De reacties zijn geweldig: 

Hamid Sekalle: “Tip 1: koop een tas met slot en vul deze met eten. Trek je bed iets van de muur af en zorg voor genoeg ruimte dat je hand er tussen kan. Leg de tas onder je bed tegen de muur aan waar je bij kan. Trek je dekbed over je hoofd en zet het lampje van je telefoon aan. Nu kan je zonder gezien worden eten uit je tas halen. Eet smakelijk!”

Eveline Wind-Wunderlich: “Ja inderdaad! Ik zal ze nog gaan missen de auto’s in de tussenstraatjes gevuld met vier of zes jongens, waar de rook uit de raampjes stoomt en ze uitbundig zitten te kanen!”

Bo Bouchra: “Met alle respect naar elkaar toe en er eerlijk vooruit komen dan hoef je niks stiekem te doen. Waar sta ik voor en wie ben ik daar gaat het om.”

Richenel Plein: “Ik heb veel Marokkaanse jongeren stiekem zien eten, van frikandel tot een kroket, er is een reden waarom ze dat doen toch? Ze vinden loyaliteit belangrijker dan liegen, ze willen het liefst hun ouders plezieren, omgeving hadden ze eigenlijk schijt aan, maar ze waren bang dat ze het zouden vertellen tegen hun ouders, ik begreep het wel, maar persoonlijk zou ik er schijt aan hebben.”

Sarah Ibrahim: “Omdat sommige ouders best streng zijn hierin. Ik had ook een tijd lang stiekem moeten doen (doe ik allang niet meer). Maar het is de angst dat je ouders hier boos om kunnen worden. En als je jong bent, dan begrijp ik het wel. Je wilt vooral je ouders niet boos maken en je wilt geen pak slaag krijgen omdat je niet vast (of iig doet alsof je vast)”

Het is natuurlijk ook geen gek idee om gewoon uit de islam te stappen, dan ben je van al het gezeur af. Rachid Benhammou maakte samen met Boris van de Ham een prachtig boek, getiteld Nieuwe Vrijdenkers, waarin twaalf voormalige moslims hun verhaal doen.

Bespaar me dus al die verhalen op Twitter en Facebook over hoe gezond en spiritueel het vasten tijdens ramadan is, want de meeste moslims komen tien kilo aan in die maand en zijn in de regel hartstikke chagrijnig omdat ze niet mogen masturberen, neuken en roken.  Enfin, u kunt het hier allemaal op uw gemakske nalezen.

Sportief als ik ben, wens al mijn mohammedaanse vrienden en vriendinnen ondanks alles een gezegende vastenmaand. En ik doe dat niet een week te vroeg, zoals mijn overijverig en deugzaam collegaatje Erik Mouthaan in de Verenigde Staten dat deed.

Word lid van HP/De Tijd