Spring naar de content
bron: anp

Bloed aan de kameel. Wees woke en boycot Qatar!

Arthur van Amerongen: “Er is nog ruim twee jaar te gaan tot het WK in Qatar. Dat lijkt mij tijd genoeg om die boycot voor elkaar te krijgen. Iedereen is woke vandaag de dag, en wat is er woker dan de boycot van een vreselijke islamofascistische dictatuur die draait op slaven?”

In 1978, het jaar van het Wereldkampioenschap voetbal in Argentinië, was ik niet erg woke. Wel was ik punk, al had ik geen idee waar punk voor stond.

Hoe het ook zij: het was als punk in ieder geval totaal niet cool om van voetbal te houden. En dat terwijl ik mijn hele puberteit had opgeofferd aan het bruine monster. Maar net als het grote Ajax in die tijd, was ik kapot gegaan aan drank, drugs, vrouwen en andere genders.

Ik weet nog precies op welk moment mijn teloorgang begon.

Ik was de zeer talentvolle doelman van C2 van Door Training Sterk ‘35 in Ede. De eerste wedstrijd verloren we met 21-0 tegen de katholieken van Fortissimo, de tweede tegen Lunteren met 18-0 en op de derde speeldag stonden we tegen de gehate boeren van Harskamp al voor de rust achter met 14-0. Bij die veertiende goal brak iets in mij. Ik omhelsde een doelpaal en begon te grienen. De scheidsrechter staakte de wedstrijd, bezorgde ouders gaven mij chocomel en pepermuntjes.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Door mijn teamgenoten werd ik uitgescholden voor watje en homo. Ik smeet mijn handschoenen weg en sloop naar de kleedkamer. Nog steeds ruik ik Midalgan, zweet, sperma en schimmel in de kleedkamer. Het was het eenzaamste moment van mijn jeugd. Mijn moeder zat weer eens in het dolhuis en mijn vader haatte voetbal en zat die die zaterdagmiddag te schaken bij een vriend. Ik geloofde toen al niet meer in God en de Heere Jezus, maar ik heb tussen het huilen door nog wel psalm 23 gezongen (onberijmd, Statenvertaling) gezongen: ‘Al ging ik ook in een dal der schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij; Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.’

Mijn moeder zat weer eens in het dolhuis en mijn vader haatte voetbal en zat die die zaterdagmiddag te schaken bij een vriend.

Mijn verlossing kwam toen ik de Arnhemse punkband The Speedtwins zag optreden (ik zal de lezer ditmaal mijn hommage aan Tedje en de Flikkers uit Nijmegen besparen, al waren dat wel tijdgenoten van de Speedtwins).

Ik hoorde hun anti-voetballied en was verkocht.

De zomer van 1978 bracht ik door in Parijs en op het Franse platteland. Ik had een Frans vriendinnetje en die vond mij vooral leuk vanwege mijn groene haar. Het WK ging helemaal aan mij voorbij, deels omdat er geen televisie was in het buitenhuisje van de ouders van mijn vriendinnetje en deels omdat ik vrijwel permanent dronken en/of misselijk was van de pastis. Voor mijn vertrek naar Frankrijk had ik wel iets meegekregen van de actie Bloed aan de Paal van Neerlands Hoop in Bange Dagen.

Bram & Freek waren mijn absolute helden, ik had al hun LP’s en heb veel van hun shows in het theater gezien. Hun oproep tot een boycot van het WK in het fascistische Argentinïe juichte ik toe, want het voetbal interesseerde mij toch geen enkele reet meer. Ik had hun plaat Bloed aan de Paal nog wel gekocht, meer uit beleefdheid dan uit overtuiging.

Ik moest aan Neerlands Hoop denken toen Ronald Koeman Max Verstappen publiekelijk berispte omdat de coureur niet wilde knielen. “Ik begrijp dan toch niet dat niet iedereen het doet. Het verbaast me, want het is toch iets wat je met elkaar bespreekt. Je verwacht dan dat iedereen die daarbij aanwezig is knielt, want ik denk dat iedereen dat wel zo ziet”, zei Koeman. “In het Engelse voetbal zie je ook alle teams samen knielen. Het zou dan toch wel heel gek zijn als er drie of vier spelers gewoon blijven staan. Het gaat mij niet zozeer om Max, maar ik denk dat het statement altijd veel sterker is als je het met zijn allen doet.” 

Koeman die ineens woke doet: veel gekker moet het toch niet worden. Daar moest ik over Twitteren!

Vervolgens dacht ik: als die Koeman zo woke is, dan moet hij ook maar het Wereldkampioenschap Voetbal in het islamofascistische Qatar in 2022 gaan boycotten. Zelfs de oude Sepp Blätter zei eerder dit jaar dat het WK ergens anders gespeeld moest worden.

Ik zou met gemak een vuistdik zwartboek over Qatar kunnen schrijven maar ik zit liever met de honden in mijn moestuin en op het strand. De verhalen over de Aziatische arbeiders die als slaven worden behandeld door de Qatari’s kent toch iedereen. Amnesty International zit al jaren bovenop de kwestie. Het WK vindt niet plaats in de zomer maar in de winter. Officiële reden: te heet in zomer. Alle Europese competities moeten daarom op de schop, wat echt schandalig is. 

Dat Qatar een van de hoofdsponsoren is het van internationaal, op de islam geïnspireerde terrorisme, zal Koeman worst wezen. Hij veegt daar zijn bips mee af. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein (ook niet bepaalde frisse landen) waren bijna in oorlog geraakt met Qatar.

De buurlanden wilden en willen onder meer dat de junta in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran, agitprop-nieuwszender Al Jazeera sluit en dat Qatar zijn banden met terroristische organisaties verbreekt. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet want het islamofascistische Saoedi-Arabië is geen haar beter dan Qatar. 

Er zijn ontiegelijk veel redenen om het Wereldkampioenschap in Qatar te boycotten. Maar volgens mij is er er nog geen een Nederlanderse voetballer die zich daar over durft uit te laten.

Ik zou met gemak een vuistdik zwartboek over Qatar kunnen schrijven maar ik zit liever met de honden in mijn moestuin en op het strand.

Een van de weinige sporters die dat wel durft, is de geweldige Fatima Moreira de Melo. Alleen die naam al! Normaal gesproken worden sport en politiek altijd strikt gescheiden gehouden, aldus Moreira de Melo, maar daar heeft Oranje nu verandering in gebracht. Het elftal kan er niet meer omheen om het WK 2022 in het mensenrechtenloze Qatar te boycotten, vindt ze. De WK-stadions in Qatar worden gebouwd door gastarbeiders uit arme landen als Bangladesh en Nepal, die onder erbarmelijke omstandigheden werken voor een hongerloontje. Er zouden daarbij al honderden doden zijn gevallen. Fatima Moreira de Melo denkt dat Oranje nu in een lastig parket zit. “Tegen ons werd vroeger altijd gezegd: ‘Je moet sport en politiek uit elkaar houden.’ Sporters moeten gewoon sporten, werd er gezegd. Als je sport en politiek samen laat gaan, zie je dus wat er kan gebeuren. Een WK in Qatar in 2022, is dat nog wel ethisch verantwoord? Gaan de Nederlands Elftal-spelers die zich nu hebben uitgesproken tegen VI, gaan die dat doen?” Oranje is de sjaak, denkt Fatima. “Als jij sport en politiek samenbrengt, dan kun je ook zeggen dat je ook over andere dingen na moet denken. Racisme is een heel heftig onderwerp, maar uitbuiting en mensenrechten zijn dan ook heel heftig. Het is meer dat het dan doorwerkt.” Vindt Fatima het jammer als het WK niet doorgaat voor Oranje? “Ik zou dat echt heel erg vinden, maar het is natuurlijk wel een sneeuwbaleffect wat je creëert als je je uitspreekt tegen wat dan ook, in dit geval racisme.

Er is nog ruim twee jaar te gaan tot het WK in Qatar. Dat lijkt mij tijd genoeg om die boycot voor elkaar te krijgen. Iedereen is woke vandaag de dag, en wat is er woker dan de boycot van een vreselijke islamofascistische dictatuur die draait op slaven?

En daarom heb ik deze petitie ondertekend. Een druppel op de gloeiende plaat, maar ik moet toch ergens beginnen. En als het mij niet lukt, zet ik Freek in als geheim wapen. Qatar en Koeman zijn gewaarschuwd.

Word lid van HP/De Tijd