Spring naar de content
bron: idioterne

Knettergekke wappies van OneWorld eisen verbod op term ‘idioten’

Wat mij opvalt aan de woke wappies van OneWorld is hun humorhandicap. Het zijn net salafistische mohammedanen en zwartekousenkerkbroeders, want ze mijden de gulle lach zoals een vampier kruizen, knoflook en daglicht mijdt”, schrijft Arthur van Amerongen.

Ik word al mijn hele leven door Jan en alleman voor idioot uitgemaakt en ik was dan ook dolblij dat OneWorld – en dus binnenkort ook haar zwakzinnige zusje Bij1 – een onmiddellijk verbod eist op dat walgelijke en vooral kwetsende scheldwoord. 

De aanleiding was een schuimbekkende Mark Rutte die de relschoppers in Rotterdam voor idioten had uitgemaakt, tot grote woede van Xandra Koster. Zij houdt zich professioneel bezig met de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland, is geïnteresseerd in mensenrechten en feminisme en was bovendien fractievoorzitter van de PvdA in Kampen. 

Als Mark Rutte nou gezegd had dat de relschoppers vooral doorgesnoven Feyenoord-supporters en nihilistische Marokkaanse jongeren waren die al decennia de boel slopen zodra ze zich vervelen, was er niks aan de hand geweest. 

Maar deze mongolen voor idioten uitmaken: dat mag niet! En waarom eigenlijk niet? Xandra legt het even uit: 

“Hoe vaak hoor je iemand niet zeggen: ‘hij is gestoord’, ‘zij is achterlijk’ of ‘wat een debiel gedoe’? Validistisch taalgebruik is in onze maatschappij een veel voorkomend fenomeen. Validisme is de Nederlandse vertaling van het Engelse woord ableism, en wordt gebruikt om discriminatie, marginalisering en stigmatisering van mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische functiebeperking aan te duiden. Woorden als achterlijk, idioot en debiel worden vaak gebruikt om iemands intelligentie in twijfel te trekken. Soms zul je vinden dat de situatie daarom vraagt. Om te stoppen met het gebruiken van dergelijke woorden zul je, naast je bewust te zijn van hun vreselijke geschiedenis, ook moeten nadenken over de waarde van intelligentie: heeft iemand met een hoger IQ voor jou meer validiteit, meer waarde dan iemand met een lager IQ? En als je dat allemaal overwogen hebt, wil je zulke woorden dan nog altijd in de mond nemen?”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Kampen werd voor mij een Sodom en Gomorra nadat ik geweigerd was door de Christelijke Academie voor Expressie door Woord en Gebaar

Xandra lijkt mij overigens een prima meid, die ook nog eens vanuit Kampen opereert en aan dat schitterende Hanzestadje aan de IJssel heb ik zinderende herinneringen, met name op het gebied van seks en drugs. Kampen werd voor mij een Sodom en Gomorra nadat ik geweigerd was door de Christelijke Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Ik zie nog steeds de verbijsterde koppen van de toelatingscommissie na mijn monoloog uit Krapp’s Last Tape van mijn grote voorbeeld Samuel Beckett. 

Ik dacht: laat ik de performance naakt doen terwijl ik aan mijn stijve pielemuis trek (indachtig de traditie van het moderne Nederlandse toneel, denk maar aan Gerardjan Rijnders) maar dat werd niet geapprecieerd. Ik hoor een docent – die notabene regisseur was bij de viespeuken van toneelgroep De Appel uit Den Haag – nog brullen: wat een idioot! 

Wat mij opvalt aan de woke wappies van OneWorld (naar eigen zeggen twee miljoen unieke bezoekers per jaar en daarmee de grootste Nederlandse journalistieke website voor een eerlijke, duurzame wereld) is hun humorhandicap. Het zijn net salafistische mohammedanen en zwartekousenkerkbroeders, want ze mijden de gulle lach zoals een vampier kruizen, knoflook en daglicht mijdt, en de fractiekamers van Denk en NIDA gezellige toastjes met reuzel tijdens de vrijmibo. 

Ach, toen mijn favoriete blanke oude boomer Pieter Broertjes (verondersteld cisgendermeneer) nog voorzitter van de redactieraad van OneWorld was, dacht ik nog even dat het wel goed zou komen met die Gideonsbende. Maar na Pieters onschuldige grapje over zeven kleine negertjes in de gemeenteraad van Hilversum, was het snel gedaan met zijn journalistieke loopbaan bij het woke blog. 

Het verbieden van heerlijke woordjes als ‘idioot’ is natuurlijk allang beschreven in George Orwells 1984. We pakken zijn briljante maar ook angstaanjagende trouvaille newspeak er even bij. Newspeak is een fictieve taal die wordt gecreëerd en gecontroleerd door de totalitaire staat als een instrument om de vrijheid van gedachten en concepten die een bedreiging voor het regime vormen (zoals vrijheid, zelfexpressie, individualiteit en vrede) te beperken. Elke vorm van denken die zou kunnen afwijken van de voorgeschreven opvattingen van de Partij wordt beschouwd als thoughtcrime (gedachtemisdaad). Kenmerkend is met name het beperken van de woordenschat en daarmee het instrumentarium van het individu zelf de eigen gedachten te vormen en ook politieke standpunten te bepalen. Newspeak verandert voortdurend tot de uiteindelijke versie is uitgekristalliseerd: een taal waarin je geen politiek-incorrecte dingen kunt zeggen of zelfs denken omdat er geen woorden voor zijn.

We hoeven alleen maar even naar D66-sokpop Vera Bergkamp te kijken en haar eis om de neutrale term tribunaal te verbieden in de Tweede Kamer, om te zien dat Orwells voorspellingen uit zijn gekomen. 

Ik roep het al jaren, vrienden: onze schitterende taal moet inclusief en dus toegankelijk worden voor Afghaanse en Soedanese jongemannen van een jaar of zeventien, al dan niet met een IQ zo groot als de maat van hun plastic moskeeslippers. Het Nederlands lexicon moet worden teruggebracht tot 100 woordjes en de grammatica dient te worden opgeheven want grammatica is racistisch, fascistisch en islamofoob. Ik maak geen grapjes hoor, kijk maar naar de uitspraken van deze oelewapper, notabene Chief Diversity Officer aan de Vrije Universiteit en vooral bekend door zijn autobiografie Ik hou van haatbaarden, kleuterneukers en een pannetje soep

Chief Diversity Officer Ruard Ganzevoort: “Als de universiteit wil dekoloniseren, moet er ook een eind komen aan kennisimperialisme. Waarom halen we alleen de best betalende Chinese en Indiase studenten hier naartoe?”

Ik had nog nooit gehoord van de vlog ScienceGuide (zeg maar het niveau van de HEMA-scheikundedoos voor driejarigen) en in dit uiterst warrige idiote relaas over een avondje in Pakhuis de Zwijger (een bastion van woke idiotie) eisen de handlangers van Ruard onder andere dat op het gymnasium Grieks en Latijn vervangen moeten worden door Surinaams. Enfin, dan moet die schat van een professor Ganzenhoef maar al die duizenden potjeslatijntermen bij de studie Medicijnen naar het Sranantongo vertalen. Overigens is Ruard theoloog, trouwde hij, kreeg vervolgens zes kinderen en sprong uiteindelijk jubelend uit de kast. Altijd oppassen met late bekeerlingen, hoe vaak moet ik het nog roepen? 

Newspeak verandert voortdurend tot de uiteindelijke versie is uitgekristalliseerd: een taal waarin je geen politiek-incorrecte dingen kunt zeggen of zelfs denken omdat er geen woorden voor zijn.

Nog even wat de newspeak van Orwell  betreft: mijn grote vriend Mounir Samuel schreef voor de overheid de dwingende handreiking Waarden voor een nieuwe taal. Streven we naar een gedekoloniseerde, inclusieve en toegankelijke taal voor iedereen. 

Hier een paar oekazes van mijn gewaardeerd Egyptisch habiebje: 

“Spreek van ‘lichamelijke, zintuiglijke, mentale en/of verstandelijke beperking’ in plaats van ‘handicap’ of ‘gehandicapt’.”

“Vermijd validisme zoals ‘reageer niet zo spastisch’, ‘blinde vlekken’ en/of ‘Oost-Indisch doof’.” 

“Deze uitdrukkingen zijn zowel racistisch als validistisch: – ‘dove kwartel’, ‘blinde mol’ etc.”

“Iemand heeft ADHD, maar is geen ADHD’er.”

“Spreek van ‘ondersteuner’ in plaats van ‘begeleider’. Iemand met een beperking neemt vaak iemand voor de gezelligheid mee. Eventueel kan deze plus één de persoon met een beperking assisteren.”

“Het is ‘tolk Nederlandse gebarentaal’ in plaats van ’doventolk’ of ‘gebarentolk’.”

“Non-verbale communicatie is ook communicatie. Maak waar mogelijk oogcontact en spreek de persoon met de beperking rechtstreeks aan in plaats van het woord te richten tot de ‘ondersteuner’ of de tolk Nederlandse gebarentaal. Het is ‘rolstoelgebruiker’ in plaats van ‘rolstoeler’ of ‘rolstoelrijder’.”

“Verhef niet je stem tegen iemand die aangeeft slechtziend te zijn en spreek niet kinderlijk tegen een persoon in een rolstoel. Communiceer op ooghoogte.”

Voor mensen die deze informatie te lastig vinden, heb ik een leuk taxonomisch Aap-noot-mies-plaatje waarop al die onzin wordt uitgelegd aan idioten. 

Ik schreef laatst al in mijn Volkskrant-column dat Portugezen Nederland inmiddels een apenland vinden, een benauwende dictatuur waarin werkelijk alles verboden is en waar er nog meer mis gaat dan op het Ministerie van Economie in Turkije of het Ministerie voor Inclusiviteit in Kaboel. 

Neem nou van de week dat mens van GroenLinks, met de hilarische achternaam Van Pijpen. Zij wil Black Friday verbieden! Wat een idioot! Ga dan vandaag naar winkelcentrum de Ganzenhoef, of hoe die troosteloze shopping mall in de Bijlmer ook mag heten, juffrouw Fellatio, en ga daar op een zeepkist brullen dat Black Friday verboden moet worden. Wat een walgelijke koloniale bevoogding: die arme mensen hun laatste pretje afnemen. 

De mensen van OneWorld zijn net salafistische mohammedanen en zwartekousenkerkbroeders, want ze mijden de gulle lach zoals een vampier kruizen, knoflook en daglicht mijdt, en de fractiekamers van Denk en NIDA gezellige toastjes met reuzel tijdens de vrijmibo. 

Echt, nergens lopen zoveel idioten vrij in het rond als in Nederland. Ik ga zo dadelijk maar weer eens genieten van Idioterne (De idioten), een Deense film klassieker uit 1998, geregisseerd door Lars von Trier.

Maar eerst een vrolijk liedje van Neil Innes: 

How sweet to be an Idiot,
As harmless as a cloud,
Too small to hide the sun
Almost poking fun,
At the warm but insecure untidy crowd.

How sweet to be an idiot,
And dip my brain in joy,
Children laughing at my back,
With no fear of attack,
As much retaliation as a toy.

How sweet to be an idiot, how sweet.
I tiptoe down the street,
Smile at everyone I meet,
But suddenly a scream,
Smashes through my dream,

Fie fye foe fum,
I smell the blood of an asylum,
(Blood of an asylum,
But mother I play so beautifully, listen. ha ha)

Fie fye foe fum,
I smell the blood of the asylum,
Hey you, you’re such a pedant,
You got as much brain as a dead ant,
As much imagination as a caravan sign.

But I still love you, still love you,
Oh how sweet to be an idiot,
How sweet. How sweet. How sweet.