Spring naar de content

‘Nederlandse schaatsers spelen vals’

Ophef in de schaatswereld! De heersende Nederlandse schaatselite zou enorm voordeel hebben door een smeerseltje onder het ijzer aan te brengen. De held die Nederland deze innovatie bracht, heet Marnix Ten Kortenaar. Juist, die schaatser die voor Oostenrijk uitkwam en thans allerlei schaatshulpmiddeltjes bedenkt. Goed voor de vaderlandse medaillespiegel, zou je zeggen. Nee: fout, vindt Jaap ten Kortenaar. In een [[popup file=”2010-02/afbeelding_36.png” description=”opmerkelijke e-mail” align=”inline” ]] ‘verfoeit’ de oud-wielrenner zijn broer van vanwege oneerlijke concurrentie. Marnix ten Kortenaar reageert geschrokken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Meneer Ten Kortenaar, in de loop van deze week zet uw broer een actie op onder buitenlandse coaches, bonden en ISU om oneeerlijke concurrentie tegen te gaan.
“Dat heb ik in het verleden zelf geprobeerd, maar het is mij nooit gelukt. Ik heb getracht op een gezonde manier een afkadering te maken, vooral in de schaatssport, maar dat bleek heel lastig. Voor de gelijkwaardigheid van wedstrijden is een open bespreking op ISU-niveau nodig. Dat heb ik een paar jaar geleden gedaan, maar dat is niet opgepakt. Dat komt omdat het een grote logge organisatie is.”

De buitenlandse schaatsers zouden worden buitengesloten van noviteiten.
“Dat ben ik niet met hem eens. Iedereen kan strips kopen, schaatsen polijsten of met een simpel apparaatje meten hoe je dat optimaal doet.”

Hij schrijft in een mail ‘ik verfoei zijn oneerlijkheid’. Dan heeft hij het over u.
“Ik denk: schoenmaker blijf bij je leest. Ik denk dat Jaap een goeie vent is, die soms tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden, qua communicatie dan. Jaap, kom op jongen. Dit is heel triest. Het doet mij verdriet als hij zijn eigen broer naar de hele wereld toe verfoeit.”

Dat voelt natuurlijk niet fijn…
“Het wordt op een bepaald moment een soap waar ik niet in betrokken wil raken. Ik zeg met alle liefde: ‘Jaap, bel me’.”

Waar denkt u dat dit vandaan komt?
“Misschien heeft Jaap allerlei zeer dat hij op mij projecteert. Jaap was een groot wielertalent, maar werd er door profs afgereden. En daarna kwamen heel veel dopingverhalen aan het licht terwijl hij altijd integer was. Het lijkt er op dat daar oud zeer zit.”

Maar hoe zit dat nu met dat geheime wapen van onze schaatsers?
“Ik heb vorige week Luuk Blijboom van De Telegraaf aangehoord, ik dacht: wat ga je nu allemaal schrijven? Hij zei: ‘Wat je ook zegt of niet, ik ga toch publiceren’. Vervolgens staat er een verhaal wat maar voor de helft klopt.”

Maar wat klopt er dan niet?
“Nee, dat ga ik niet vertellen: ik heb een beroepsgeheim. Ik heb in ieder geval niets fout gedaan. Er wordt al jaren spulletjes op schaatsen gesmeerd, ik heb het beste eruit gehaald.”

Maar wordt er nu geschaatst met een geheim wapen?
“Als ik na de spelen toestemming heb van het NOC dan wil ik er nog wel vrijuit over spreken, maar in het belang van de schaatsers nu niet. Laat ze eerst van hun medailles genieten.”

Vindt u dit soort voordelen concurrentievervalsend?
“Dat er fysiotherapeuten, wetenschappers en trainers bezig helpen, is schaatsen anno 2010. Een trainer deelt toch ook niet zijn tactiek met de wereld?”

Onderwerpen