Stampformule

Nog een slimme crisisbezweerder is de firma Stamppotje, die ’s zomers bekendheid geniet als IJscuypje, en zich rond de laatste jaarwisseling een toppositie in de oliebollenbranche verwierf door de winnende bollen van de jaarlijkse AD-test door te verkopen. De genialiteit van de Stamppotje/IJscuypje-formule zit in de eenvoud. Voor een ijssalon heb je ijsmachines en een koelvitrine nodig. IJscuypje zet ’s winters de ijsmachines stil, vult de ijsbakken in de koelvitrine met koude stamppotten en verandert de bedrijfsnaam tijdelijk in Stamppotje. De stamppotten worden elders gemaakt en dagvers aangeboden. Ook over de presentatie is nagedacht: de stamppotten gaan in decente taartdoosjes die van binnen geplastificeerd zijn en de magnetron in kunnen. Het oogt direct al beter dan de deprimerende plastic bakjes waarin het afhaalwezen doorgaans grossiert. Een portie stammpot kost € 5,50, een (prima) stoofpeertje 80 cent. Voor 40 euro scoor ik een scala van het hele aanbod, dat bestaat uit stamppotten boerenkool, rauwe andijvie, zuurkool, hutspot, pastinaak en een pittige dagstamppot met pepers, benevens een halve rookworst (€ 2), braadworst (€ 2), gehaktbal (€ 1,80) en stoofvlees (€ 2,50). Het is geen kwaliteit waar je bij een restaurant zo snel voor zou reserveren, maar als elke stationsrestauratie stamppotten van dit kaliber serveerde, nam ik beslist vaker de trein. RH

Stamppotje: Amstelveenseweg 218, Haarlemmerdijk 14, Eerste van der Helststraat 27, Prinsengracht 292, Amsterdam.

import eetteam