Spring naar de content

Roeptoeter Oranjes: u mag niet meer linken

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de Mediacode uitgebreid. De spreekbuis van de Oranjes wil niet meer dat de media linken naar privé-foto’s van de Koninklijke Familie. De RVD ziet dat als onrechtmatig en beroept zich op jurisprudentie. Media-advocaat Jens van den Brink schiet die jurisprudentie echter meteen lek. “Ook de auteursrechtelijke jurisprudentie weerspreekt de claim van de RVD. Volgens die rechtspraak is het ‘gewoon’ (niet embedded) linken naar content geen openbaarmaking daarvan.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

HP/De Tijd heeft altijd al wat ambivalent tegenover die mediacode gestaan en alles wat daarmee te maken heeft. Maar nu maakt de RVD het wel heel erg bont. Met deze e-mail (PDF) worden de redacties verstaan gegeven dat de dienst het niet op prijs stelt wanneer er gelinkt wordt naar privé-foto’s van de Oranjes. En u weet wat dat betekent: bij overtreding geen fotomomentjes met de Oranjes meer.

Nu zijn we wel benieuwd wat wel en niet privé is. Mag je nu nog wel linken naar mensen die met de Prins van Oranje op de foto gaan? Of met de toekomstige koningin? En wat als je de familie op straat tegenkomt? En de collega’s van Hello Magazine, hoe gaan we daar mee om? En mogen we nog wel linken naar het paard van koningin Beatrix? Of naar het bed waarin prinses Maxima heeft geslapen? Plus: mogen we eigenlijk nog wel naar onszelf linken?

Van den Brink denkt van wel. “In de e-mail van de RVD lijkt te worden geciteerd uit een strafzaak uit 2007. Die zaak ging over links naar fundamentalistische islamitische teksten waarin werd opgeroepen tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Volgens de rechter was dit strafbare opruiing. De RVD lijkt uit deze strafzaak ten onrechte een algemene regel te destilleren dat linken naar een document gelijkstaat aan het publicatie van dat document. Die algemene strekking heeft deze uitspraak niet. Het gaat om een strafzaak waarin de exacte delictomschrijving en de omstandigheden bepalend zijn. In deze zaak lag de civielrechtelijke vraag of linken naar onrechtmatige content zelf ook onrechtmatig is helemaal niet voor.”

Onderwerpen