Politiek huis verkopen woningmarkt aantrekken
87 seconden leestijd

Een herstellende huizenmarkt hervorm je niet

Het kadaster kwam maandag met zeer bemoedigend nieuws over de woningmarkt. Hervormingen om die markt los te trekken zijn daarom minder urgent geworden. 

Hoe goed het nieuws van het kadaster is, valt nog het duidelijkst te zien op bijgaande grafiek van het aantal geregistreerde verkochte woningen in de eerste vijf maanden van 2012.

 

 

Want we zien hier een duidelijke trend. In januari bedroeg het aantal verkochte woningen nog 7.082. Daarna zette echter een stijging in: naar 7.805 in februari en 9.064 in maart. In april volgde een bescheiden terugval naar 8.236, maar in mei, zo maakte het kadaster maandag bekend, was er opnieuw een forse groeispurt: toen wisselden 10.182 woningen van eigenaar. Sinds januari is er derhalve sprake van een stijging van maar liefst 30,4 procent.

Soortgelijke ontwikkelingen zien we bij het aantal geregistreerde hypotheken. Ook daar was de afgelopen vijf maanden sprake van een stijgende lijn: van 13.598 (januari) naar 16.942 (mei), een groei van 24,6 procent.

Beleven we dus het einde van de vastzittende woningmarkt as we know it? Het heeft er alle schijn van en behalve voor (aanstaande) huizenbezitters is dat ook voor politiek Den Haag zeer relevant nieuws. Want waarom zou je een woningmarkt die bezig lijkt aan een pril, maar al duidelijk zichtbaar herstel gaan opschudden met nieuwe hervormingen, zoals kostbare subsidies voor starters of het (nog) verder beperken van de hypotheekrenteaftrek? Politieke stokpaardjes op het terrein van de volkshuisvesting zouden juist nu even op stal gezet moeten worden. Want broedende kippen en herstellende markten hebben één ding gemeen: storen helpt niet.


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Dick

  Een kip kan eieren keggen zoveel ze wil,,er zal een haan te pas moeten komen voor verdere evolutie.

  Laten er nu net in nederland financieel gezien veel impotente hanen zijn,,,,

 • Jasper

  Als je over een trend spreekt, vergelijk dan op zijn minst met vorig jaar om seizoenseffecten uit te sluiten. Als je het vastgoed dashboard van het kadaster bekijkt zie je dat januari ALTIJD de slechtste maand van het jaar is en de lijn dus omhoog gaat vanaf daar.

  Als je seizoenseffecten wegstreept, zie je in mei inderdaad nog een kleine opleving. In juni is die nog groter. Deze cijfers lopen echter achter op de verkoopdatum omdat het passeren van de akte een maand of 2-3 duurt. De huidige opleving zit vooral in goedkope huizen (onder 2 ton vraagprijs). Aangezien nieuwbouw geen enkele opleving vertoont (http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/lijngrafieken-woningmarkt/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&gegeven%5B%5D=nieuwbouw&index=on&multiy=on&perweek=on) is het verstrijken van de zogenaamd tijdelijke verlaagde overdrachtsbelasting vrij makkelijk als aanleiding aan te wijzen. Er is dus vraag naar voren gehaald en de markt zal daarna harder dalen dan hij deed. Maar eerst kunt u zich voorbereiden op een nog positiever bericht over een maand.

  • Sander Sommels

   Helemaal met Jasper eens. Veel mensen besluiten te profiteren van de lage overdrachtsbelasting en willen voor juli 2012 hun slag slaan. Bekijk inderdaad eerst wat de statistieken zeggen in vergelijking met 2011.

   Vooralsnog denk ik dat de echte daling pas inzet na juli 2012, omdat er nog teveel onzekerheden zijn op de woningmarkt met als gevolg dat huurders en huiseigenaren blijven zitten op hun plek. Denk aan onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, overdrachtsbelasting, hypotheekeisen, Nationale Hypotheek Garantie…

   Lees ook eens http://www.koopwoningen.nl/nieuws/31:dramatische-score-verkoop-nieuwbouwwoningen/
   De bouw stagneert, er wordt amper meer geïnvesteerd. De gevolgen hiervan merken we pas over enkele maanden of zelfs jaren. Ik snap dat we ons graag aan elk lichtpuntje vastklampen, maar als iets absoluut noodzakelijk is, is dat verdere maatregelen om de woningmarkt weer op poten te krijgen.

 • Gerrit

  Als dit wordt vergeleken met verloop van de voorgaande jaren is aardig te zien hoe de verhoudingen liggen en hoe groot het herstel is.
  http://www.welingelichtekringen.nl/22728-hoezo-meer-huizen-verkocht-de-feiten.html
  (

  • Raymond

   5 maanden en dan een trend ? Wel erg kort. Als Dhr. Bouwman ook de vijf maanden ervoor had gepakt, gaat het verhaal weer geheel mank. Januari 2012 was tot nu toe echt het diepte punt. Dat is het overigens altijd in januari, na een opleving in december.

 • Bart

  Als ik dit artikel lees en de grafiek bekijk, denk ik direct aan ‘How to lie with statistics’.
  De opgaande trend is grotendeels te verklaren door het seizoenseffect, de rest is ‘ruis’.
  Ik had bij HP/de Tijd wel iets meer statistische kennis verwacht.

Meer artikelen