Cultuur pamplona 6
10 seconden leestijd

Stierenrennen in Pamplona: de beelden

Afgelopen zondag was heet weer zover, het jaarlijkse stierenrennen in Pamplona. Misschien wel de gevaarlijkste ‘sport’ ter wereld. Of toch idioterie? Het levert in ieder geval bijzondere plaatjes op.


Edwin van Sas

Streek na een studie politicologie en journalistiek neer als redacteur bij HP/De Tijd. Bestierde vanaf 2013 de website, bevolkte van begin 2014 tot maart 2015 de hoofdredactie met Tom Kellerhuis. Heeft die plek verlaten om aan een technologiestartup te werken en schrijft daarnaast op freelancebasis.

Lees ook
  • Estefania Pampin Zuidmeer

    De feesten van Pamplona zijn een feest voor de mens, maar niet voor de stieren die iedere ochtend rennen in de stierenrennen: omdat de straten van Pamplona vóór de stierenrennen natgespoten worden, zijn deze glad. Hierdoor komen de stieren vaak ten val en kunnen hun poten en hoorns breken. Daarnaast zijn de stierenrennen een psychologische marteling voor de stieren: deze zijn de rust van de wei gewend en worden opeens geconfronteerd met een massa schreeuwende mensen die ze achterna jaagt. Deze stieren worden dezelfde avond in de arena tijdens een stierengevecht 20 minuten lang worden mishandeld en daarna uit hun lijden verlost. Het stierenvechten is steeds minder populair in Spanje, in 2011 heeft maar 8,5% van de Spanjaarden een stierengevecht bezocht. Veel toeristen voelen zich aangetrokken tot de feesten van Pamplona door de populariteit die ontstaan is door de beschrijvingen van Ernest Hemingway maar vaak weten ze niet hoe de stieren uit de beroemde stierenrennen aan hun einde komen.

    Estefanía Pampín Zuidmeer
    Comité Anti Stierenvechten

Meer artikelen