Politiek Samsom en Spekman
113 seconden leestijd

Spekman en Samsom spelen good cop/bad cop met SP

De kritiek van PvdA-voorzitter Hans Spekman in het AD op de SP is niet nieuw. Wel laat de publicatie van vrijdag zien hoe het duo Samsom en Spekman het gaat aanpakken de komende tijd: good cop/bad cop.

“Hij draait de kiezers een rad voor ogen en brengt onze economie in de ellende.” Harde woorden van Hans Spekman in het AD hedenochtend over de SP. Maar groot nieuws is het niet. De partijvoorzitter is consequent in zijn kritiek op de socialisten. Al eerder zei Spekman dat het ’65 blijft 65-principe’ onhaalbaar is.

De geldpers van de SP
Naast het verschil van inzicht op het gebied van pensioenleeftijd benadrukt Spekman vandaag ook het verschil van mening over Europa. “(…) anders is het als het gaat om het besef dat je het wel eerst met elkaar moet verdienen en dat Europa, hoe chagrijnig ik daar ook zelf van ben als we weer geld moeten geven, absoluut noodzakelijk is om uit deze crisis te komen.” Dat lijkt op wat Spekman tijdens het PvdA-congres eind juni zei over de SP en Europa. De eurocrisis kan volgens Spekman alleen via internationale afspraken worden opgelost en niet ‘zoals de SP denkt door de geldpers aan te zetten. Dat is natuurlijk onzin.’

Good cop/bad cop
Enkele maanden terug verklaarde Samsom in Elsevier nog de liefde aan de SP. Volgens de lijsttrekker zijn er veel mogelijkheden om met de SP te besturen op stedelijk en landelijk niveau. Dat resulteerde in ieder geval in een lijstverbinding met de socialisten. Het lijkt erop dat Samsom en Spekman good cop/bad cop met de SP spelen: de een deelt tikken uit, de ander koekjes en een kopje thee. Wellicht met als doel SP-leider Emile Roemer uit de tent te lokken met onvoorzichtige uitspraken die de PvdA voor de kiezer tot een waardig initiatief maken. Tot nu toe is dat nog niet gelukt, de SP is in de peilingen nog steeds veruit de grootste.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • eliane

  Het interesseert me geen lor wat Spekman van anderen vindt. Laat hem eens komen met een doordachte visie op Nederland in plaats van spelletjes spelen. Ons land heeft bestuur nodig, geen Idols – the politician edition. Spekman & Samsom zou dan zo ongeveer het eerste duo zijn dat wordt weggestemd; ‘geen eigen geluid’.

  • A. Doorgeest

   Goede reactie van uw zijde. Ook de PvdA heeft dit land in een economische crisis gestort die zijn gelijke niet kent. Het naïefste jongetje van de klas besloot onder de zwaar ondeskundige leiding van Kok, Zalm, Duisenberg en anderen mee te doen aan het volkomen onverantwoord politieke speeltje dat ‘euro’ heet. Bijstorten en bijstorten totdat je met z’n allen failiet bent en je de economie onherstalbare schade hebt toegebracht.
   Of ik daarmee voor de weinig realistische en doldrieste PVV kies? In het geheel niet, maar de huidige baggerbestuurders lijken helemaal nergens op.
   Welvaart begint met een eigen munt en eigen – strikt – monetair beleid. Alle eurofiele partijen van dit moment zijn laffe meelopers, die totaal geen idee hebben hoe ze de huidige crisis kunnen oplossen. Een levensgevaarlijk consensusmodel daar in Europa dat slechts slachtoffers en verliezers kent.
   Ook de PvdA is slecht voor onze economie, net als het CDA, de VVD, D66 en GroenLinks. Schiet allemaal niet op met dat soort hypocriete en ondeskundige genootschappen.
   De huidige EU is een Titanic die inmiddels zwaar slagzij maakt.
   Ga eens kijken in landen als Denemarken, Zwitserland en Tjechië, zou ik zo zeggen: positieve landen waar het goed gaat, mede danzij het feit dat zij (nog) niet in de euro zitten.
   Maar goed: wij worden onderhand geregeerd door zelf-ingenomen blaaskaken die de huidige crisis totaal niet aankunnen, en nadenken over slimme en redelijke alternatieven: ho maar. Onbespreekbaar. Het Europa van nu is een heel akelig sprookje, en de boze financieel-economische wolf komt de komende jaren alles opvreten wat ons ooit dierbaar was…

 • Reageerder

  Zodra SP stemmers beseffen dat PvdA hét alternatief is i.p.v initiatief, zal de PvdA weer de grootste partij van NL worden.

 • Ernst Anepool

  Nu heeft links 84 zetels volgens TNS Nipo, 82 volgens de Hond, en 79 volgens Synnovate…

  Worden dat er meer als ze ze van de SP proberen af te troggelen met good cop bad cop Campagnevoering ?

  Waar kunnen ze nu het beste hun energie insteken,
  als je kijkt waar de meeste kiezers zoekende zijn?

  De Twee Partijen met de meeste dolende kiezers zijn op dit moment Groen-Links 65% dolend (6 zetels) en het CDA 32% dolend (7 zetels)

  Daar kunnen ze dus met weinig energie, relatief gemakkelijk mensen overtuigen dat de PvdA een betrouwbaar alternatief is hun eigen dolende partij.
  Bij Groen Links wegsnoepen is verreweg het simpelst, maar daarmee veroorzaak je dan wel een verdere verrechtsing van Groen-Links als je daar de progressieven weghaalt…

  Het CDA daarentegen zal nog minder moeite kosten, en ook nog het bijkomende positieve effect hebben dat een “VVD-CDA+gedoogpoten” Kabinet onmogelijk word.

  http://www.rodereus.nl/pics/Alle-Peilingen-Plat.jpg

 • Dick.

  Als nederlanders weer grote jongetjes worden die geen galgjes aan hun broekjes hoeven te hebben kan het nog wat worden.
  Maar nederlanders schreeuwen moord en brand en smeken om galgjes,,,den Haag heeft er genoeg.

 • Piet van Veen

  Moedige mensen kiezen, zij delen niet!
  Ik kies voor de realistische en drieste aanpak van de P.V.V.
  Hadden alle mensen dat gedaan dan hadden we niet voor het huidige dilmma gestaan.

 • Piet van Veen

  Oei typefoutje: dilmma = dilemma

 • A. Doorgeest

  (Tot besluit) :

  Mijn ergernis over de Nederlandse politiek is groot – al jaren. Ook in deze verkiezingscampagne zal gelden: praatjes vullen geen gaatjes. Voor het huidige Eurofiele gewauwel over crisis bestrijden – niemand weet trouwens hoe – koop ik als burgertje helemaal niets.

  Het Project Europa is onderhand in een morbide, schaars verlichte, tunnel terecht gekomen. Het Europa zoals dat gestalte heeft gekregen de afgelopen decennia is een buitengwoon bouwvallig kaartenhuis gebleken. Het is een illusie te denken dat je de huidige schuldenproblematiek nog in orde of op orde krijgt. We leven wat dat betreft ongeveer in 1928, denk ik, een klein jaar voor het uitbreken van een ongekend hevige nieuwe Grote Depressie.

  Wat ik mis bij politici de afgelopen jaren is wel een neiging tot degelijkheid en het gebruik van gezond verstand.
  Het huidige Europa doet qua structuur erg aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog denken: allerlei staten die verdragsmatig aan elkaar waren vastgeklonken met behoorlijk fatale afloop.

  En spotten met het Europese ideaal van vrede, vrijheid, welvaart en ontwikkeling op dit continent, wil ik allerminst. De basisgedachte voor dit ene Europa is goed, maar het schort hopeloos in de uitvoering: teveel mooi weer-gezeil, te hoog gespannen verwachtingen; een te gemakzuchtig omgaan met de werkelijkheid.

  Het lijkt me goed als de huidige politiek eens ècht zou gaan nadenken hoe het hier op dit continent en met ons land nu echt verder moet.

  Opnieuw een campagne die niet om dit soort essentiële vragen draait is een verlies van tijd en energie.

  Is het huidige organisatiemodel voor de EU verstandig. Is het concept verstandig? Zijn de structuren optimaal?
  De euro is een desastreuze puinhoop geworden, en smaakt niet naar meer.

  Kortom: het wordt tijd – waarschijnlijk voor alle partijen – wat filosofen en denkers aan te trekken.
  Op deze manier eindigt het huidige Europa in een nachtmerrie en een sociaal-economische malaise van heb ik jou daar, en het was juist de bedoeling van het Europese Project dit soort ellende voor vrijwel eeuwig te verhelpen.

  Kortom: out of the box denken, wordt noodzakelijker dan ooit.

  Ik wens de Binnenhofbewoners oprecht succes met het aanzetten van hun gezonde verstand, en het bedenken van oplossingen waar ons land en werelddeel wèl bij varen. Want dat het op deze manier niet verder kan, wordt met de dag duidelijker…

Meer artikelen