Beursplein goldman sachs (foto anp)
158 seconden leestijd

U bent jong, kneedbaar, talentvol en amoreel. Jammer, dat wordt niks meer

Vorige week maakte Goldman Sachs – u weet wel: de bankiers van God die zonder scrupules whatsoever de duvel en zijn oude moer verkopen – bekend dat ze stoppen met het tweejarig opleidingstraject voor investment bankers.

Voor iedereen die over de in de kop van dit artikel genoemde eigenschappen beschikt, net college had afgerond – of een vergelijkbare niet-Amerikaanse opleiding – en voor zijn 25ste multimiljonair wilde zijn, was juist dit de opleiding waar je moest zijn.

Niet dat het eenvoudig was om ervoor te kwalificeren; Goldman legde de lat zo hoog dat er maar enkele tientallen kandidaten per jaar door de toelating kwamen. Die door God gekozen jongelui verbonden zich vervolgens om er het liefst zeven dagen per week, bij voorkeur 24 uur per dag – en alsjeblieft geen vakantie – blijk van te geven dat ze zich konden ontwikkelen tot de beste numbercrunchers-met-een-neusje-voor-de goal.

Het afvalpercentage was hoog en wie overeind bleef liep aan het einde van de rit nog altijd een groot risico om bedankt te worden. Alleen de allerbesten kregen het aanbod om te blijven en bovendien rammelde elk jaar weer een nieuw peloton aan de poort. Want zelfs als je wel voor die twee jaar werd aangenomen om ze vervolgens niet vol te kunnen of mogen maken, dan was er in de rest van de financiële wereld vaak toch grote belangstelling voor je. Je was immers bij Goldman over de drempel geweest.

Dat alles war einmal, ze stoppen ermee. Niet omdat er geen behoefte meer is aan talent maar in de bedrijfstak van de investment bankers is al jaren nauwelijks brood te verdienen. En dat blijft nog wel even zo: wat vroeger een veel gevraagde en keurige deal werd gevonden kan of mag tegenwoordig steeds minder. Daarnaast wordt een samenwerking met Goldman Sachs door steeds meer partijen gezien als iets waarmee je de financiële variant van een geslachtsziekte kunt oplopen. Die tweejarige onder het mom van opleidingstrajecten gebrachte afvalraces waren bij veel Wall Street-firma’s een goed gebruik. De verwachting is het dan ook dat nu Goldman stopt met het geven van het goede voorbeeld, de rest ook wel zal volgen. Ik zou nu ook even niet meer weten hoe je op Wall Street nog voor je 25ste schatrijk kan worden. Voorkennis mag ook al niet meer.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
  • NelisLau

    Kunt u ook uitleggen dat het volkomen logisch is dat Ohra, een zorgverzekeraar waar we al zoveel geld naartoe dragen, nu ook investment bankje gaat spelen? En of het logisch is dat onze “zorgkosten” bij die verzekeraars gewoon bekend staat onder de term “omzet”?

  • Uw stelling (OHRA wordt investment bank) heb ik nergens kunnen verifiëren. Overigens is OHRA onderdeel van Delta Loyd en in die ‘groep’ bevinden zich al bankactiviteiten. Onder de merknaam OHRA Bank oefent OHRA die ook uit, voor zover mijn kennis gaat betreft het het aantrekken van spaargelden om die vervolgens weer uit te kunnen zetten. dat zijn nogal traditionele en behoudende activiteiten, niet vergelijkbaar met investment banking.

    Overigens, geloof het of niet, eind jaren ’80 was ik op verzoek van de toenmalige topman van OHRA (toen nog geen onderdeel van Delta Loyd) betrokken bij de reorganisatie van de London Amsterdam Merchant Bank (LAMB), een joint venture van OHRA en een paar buitenlandse – waaronder Arabische – partijen. Met de ambitie om in Nederland flinke bankactiviteiten te ontwikkelen. Toen daar niet zoveel van terecht kwam volgde de reorganisatie en ging de LAMB verder als OHRA Bank.

Meer artikelen