Economie _btw-verhoging-1
151 seconden leestijd

Ik betaal die btw-verhoging met liefde, u toch ook?

Maandagochtend aan de benzinepomp: nog enigszins verdoofd van het weekend tankte ik, toen ik de literprijs zag: 1,91 euro. Nondeju, zei ik zacht voor mezelf en van schrik schoot de slang bijna uit m’n tank.

Toen daagde het dat vandaag de btw-verhoging was ingegaan. Bij het afrekenen leek het meisje achter de kassa zich haast te generen voor die bijna 140 euro die ik mocht neertellen.

Eenmaal onderweg hoorde ik op de radio een paar landgenoten aan het woord, mensen van de straat zogezegd, die hun mening gaven over die verhoging. Het was de bekende riedel van geklaag op staat, op ‘die zakkenvullers uit Den Haag’ en wat dies meer zij. Ik kon het niet langer verdragen en schakelde naar De Klassieken.

Ik bedacht dat de mensen die ik net had aangehoord, niet zo moesten zeuren. Dat dat het soort is dat altijd klaagt, dat nooit tevreden is, dat zich altijd achtergesteld voelt, terwijl uitgerekend zij vaak gebruik maken van de talrijke voorzieningen die Vadertje Staat in huis heeft. Het soort mensen dat zich altijd beroept op haar rechten en lak heeft aan plichten. Er zijn ook politieke partijen die zeggen voor hen op te komen, wat mij betreft partijen die mensen zieligheid aanpraten, die zieligheid aandikken en zelfs verheerlijken.

140 Euro kostte de volle tank me, maar ook zonder btw-verhoging naderde ik dat bedrag al aardig. En wat is twee procent stijging nu helemaal op een pilsje, een dubbeltje of zo, een pak melk. In de ons omringende landen waren de btw-tarieven hoger of op hetzelfde niveau, dus wat zeurden we dan. Bovendien leverde de verhoging de schatkist een slordige vier miljard euro op, en dat geld hebben ze echt nodig om de gaten enigszins te dichten.

Misschien kwam het door de muziek, Clairy Polak liet het Kyrie uit het Requiem van Mozart horen, maar ineens dacht ik: die btw-verhoging, ik betaal graag mee aan het terugdringen van het financieringstekort. Het voelt zelfs wel goed om eens een keer wat terug te kunnen doen voor mijn land. Niet ieder jaar, en het moet zeker geen gewoonte worden, meneer Rutte, maar zo nu en dan: ja hoor, geen punt.

Natuurlijk heb ik met mijn modale inkomen gemakkelijker praten dan een bijstandsmoeder, maar dan zou ik ook moeten vinden dat de btw-verhoging naar draagkracht bepaald zou moeten worden, terwijl je weet dat daaraan voor een overheid niet is te beginnen zonder een enorme administratieve rompslomp teweeg te brengen. Trouwens, waarom zou een miljonair meer moeten betalen? Dat zou discriminatie van rijkdom zijn, en zo gaan wij niet met elkaar om in dit land.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
  • Nou, de vorige BTW-verhoging (wie weet het nog: van 17,5 naar 19 procent) ging gepaard aan een drastische verlaging van de inkomstenbelasting. En leidde tot een koopkrachtsprong van vele procenten, voor iedereen.
    Dat is er nu niet bij, dit raakt de armen harder dan de rijken. En daarom is het een makkelijk maar vooral ook dom besluit. Het dempt een gat voor vier miljard met als gevolg dat het gat alleen maar zal toenemen want de consumentenbestedingen gaan er gewoon van achteruit.
    Voorts valt mij nog een tweetal zaken op: wat een grote auto, bij mij kost een volle tank ca. 95 euro. En modaal is in 2012 een jaarsalaris rond de 34.000 euro (http://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen). Is dat wat een journalist met jarenlange ervaring tegenwoordig verdient?

  • Catharina

    Nee, ik betaal die btw-verhoging niet met vreugde, ook omdat ik geen enkel idee heb waarom de staat steeds meer geld van burgers claimt voor steeds minder voorzieningen Als een staat zich een bepaald uitgavenniveau niet meer kan permitteren moet ze inkrimpen in plaats van net doen of ze gek is en rekening bij burgers neer te leggen. .

Meer artikelen