Economie luyendijk-voor-berichtje
103 seconden leestijd

Joris Luyendijk: cynisme over politici speelt financiële sector in de kaart

Joris Luyendijk stelt in de nieuwe HP/De Tijd dat het initiatief voor het oplossen van de problemen in de financiële sector vanuit de politiek zal moeten komen.

De journalist, momenteel als blogger werkzaam voor The Guardian in de Londense City, verwacht in ieder geval niet dat de banken zelf iets zullen veranderen: “Banken gaan zichzelf niet opsplitsen. Als ze op eigen houtje onderdelen afstoten, worden die opgekocht door andere grote banken, die zo nog groter worden. Het enige wat je zou kunnen doen, is mondiaal toezicht houden.”

Juist een te kritische houding jegens politici voorkomt ingrijpen daar waar het nodig is, vreest Luyendijk: “Ik hoorde bij de mensen die onnadenkend cynisch waren over politici, maar ik besef nu hoe die houding de akelige elementen in de financiële sector in de kaart speelt. Graaiers hebben enorm veel baat bij mensen die zeggen dat alle politici hetzelfde zijn. Daarmee sla je politici die wél een langetermijnvisie hebben de macht uit handen.”

Weinig vertrouwen in de toekomst
De
bankingblogger moet echter aantekenen dat hij op dit moment weinig vertrouwen heeft in verbetering. Journalisten noch politici focussen zich volgens Luyendijk gedegen op het probleem: de banken. “Ik kan geen politicus noemen die een samenhangend verhaal heeft over wat er mis ging, wat er moet gebeuren, wat er gaat gebeuren en welke stappen ondernomen moeten worden. Geen enkele. Er zijn ook weinig journalisten die politici daarover aan de tand voelen,” aldus Luyendijk: “Je moet kijken naar de politici die wel een verhaal hebben en niet aan bod komen. Die niet alleen bezig zijn met het volgende relletje of wie nu weer het gezicht mag zijn van de stagnatie.”

Lees de volledige reportage over Joris Luyendijk in de Londense City in de nieuwe HP/De Tijd

Lees ook
 • idopane

  De bankbasher bij uitstek, de man die ons probeert wijs te maken dat bankiers psychopaten zijn. Dezelfde man die in 2003 in Buitenhof als pseudo arabist beweerde dat de Arabier niet zat te wachten op democratie. Die vooral over Irak en Bush uitspraken deed die later allemaal zijn gelogenstraft en nu met zijn zogenaamde bancaire kennis voornamelijk geleverd door anonieme bronnen, meent te begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt. Helaas ook hier is het voornamelijk zijn dikke duim en populistische pseudo wetenschap eenmaal in mooie joris z’n handen alleen maar al lang achterhaald ‘modern’ ideologisch geleuter oplevert. Kijk dat maakt mij nou al bij voorbaat “cynisch” als Joris Driepinter onze culturele antropoloog weer iets te melden heeft.

 • Mario8282

  Humor zo’n “specialist” !

  Niet de eerste afleiding over de oorzaak en de oplossing van de crisis.
  De financiële maffia propaganda besproeit ons verstand voortdurend met een regen van leugens.

  Met regelmaat zien we in de media berichten van “deskundigen” die geen bal van de Grote Crisis snappen. Zulke berichten, samen met de rest van de demagogische uitingen van de eurocraten hebben geen ander doel dan onze aandacht AFLEIDEN van de diepe afgrond waarin de fysieke economie nu steeds sneller daalt.

  Afleidingen over de mogelijke oorzaken van de Grote Crisis:
  – gebrek aan ethiek bij de bankiers
  – de Chinese spaarders
  – de Amerikaanse hypotheken
  – een onvermijdelijkheid en kan nog eens gebeuren
  – te veel regelgeving
  – de aflossingsvrije hypotheken
  – te weinig integratie binnen ‘Europa”
  etc.
  Nu ook Duitsland, straks de kat van mijn buren nog… als het maar de London School of Economics het onderbouwt.

  Afleidingen over oplossingen:
  – bezuinigingen
  – hervormingen
  – investeren
  – stimuleren
  – GIIPS landen helpen
  – IMF bij betrekken
  – ESM
  – meer “Europa”
  etc.

  Zelfs een 12 jarige kan het in 5 minuten uitleggen:

  http://www.youtube.com/watch?v=_ae7h8FioX0

  Het geldsysteem is het probleem. Onderzoek het geldsysteem en dan zie je “onderwater” waarom er geen oplossing komt binnen het huidige geldsysteem. Het is ook niet voor niets dat de mainstream media elke serieuze uitleg vermijdt van het geldsysteem.

  Waarom pakt de main stream media deze draad dan niet op tot aan Mario Draghi toe en zijn baas bij de Fed?

  En JL?
  Ben bang dat Joris een afleider is, een mainstream media conforme rook en disinfo verspreider.
  Waarom waarom waarom stelt hij het geldsysteem niet ter sprake ? ? ?
  Het geldsysteem is de wortel van alle financiële en economische ellende.
  Waarom blaast hij zo hard naar de Maan?… die zal niets terug zeggen.

  • Scissorhands

   Beste Mario8282,

   Als JL zijn kritiek afleiding is, wie probeert hij dan af te leiden? Probeert hij mij, ofwel de burger, af te leiden van het probleem? En wat is zijn belang in afleiden? Heeft hij er belang bij hoe het nu is. Ik denk niet dat hij probeert af te leiden, zoals de “mainstream media”. Ik denk dat hij zijn mening spuit en wie toehoren wilt, hoort toe.

   Het lijkt mij eerder dat het probleem ligt bij de afnemers van de mainstream media. Mainstream schrijft wat de mensen lezen willen, en dat is iets waar je niet al te veel moeite voor moet doen, niet te complex dus. We hebben hier met een complex probleem te maken, dat erg ondoorzichtig is doordat zoveel zaken van elkaar afhankelijk zijn geworden; te veel tekst, niet interessant voor de haastige mens van vandaag. Zo lang ik nog een huis heb, zo lang ik nog een loon heb en zo lang ik nog twee a drie keer per jaar op vakantie kan gaan, merk ik weinig van die crisis, en interesseert het me dus ook weinig. Dat er grove fouten worden gemaakt, en dat dat zich in 3, 5, of 10 jaar weer gaat herhalen, is blijkbaar niet zo erg. We merken het niet zo sterk, we schuiven onze schulden door naar de volgende generatie. We zijn niet getraind om over een langere periode na te denken.

   Dat het geldsysteem niet deugd, dat ik geloof graag. Misschien zou je wel het geldsysteem nader willen definiëren. Of je daarmee bedoelt dat we met geld betalen, of dat we in een systeem leven dat alleen blijft functioneren zolang we groeien. Ik denk namelijk dat een oneindige groei niet realistisch is.

 • Scissorhands

  Het gelijk van Luyendijk
  JL heeft ten dele gelijk. 1. Onnadenkend cynisme is inderdaad funest voor politici. 2. Een mondiaal, of in ieder geval een nationaal toezicht is noodzakelijk bij banken (en niet alleen bij banken, maar bij iedere vorm van infrastructuur die de staat dient).

  Kritisch blijven ten opzichte van politici, door de burger, is noodzakelijk, anders gaan zij zich net zo gedragen als bepaalde bankiers, en iedereen met macht waar je geen zicht op hebt. Een democratie functioneert niet zonder een kritische burger, kritisch worden moet je leren, en kritisch betekent niet alleen kritisch naar anderen, maar ook kritisch naar jezelf.

  • Mario8282

   Beste Scissorhands,

   JL zijn kritiek is afleiding. Hij laat de wortel van het probleem buiten de discussie.

   Als door een open wond wordt het bloed van de fysieke economie voortdurend gezogen door de financiële maffia.
   De mainstream media kan niet volledig in ontkenning blijven en likt rond de wond zonder het te dichten. Zo zijn er nog duizenden als JL. Afleiders.

   Het geldsysteem is het probleem. Onderzoek het geldsysteem en dan zie je “onderwater” waarom er geen oplossing komt binnen het huidige geldsysteem. Het is ook niet voor niets dat de mainstream media elke serieuze uitleg vermijdt van het geldsysteem.

 • Mario8282

  Hieronder eer info over het geldsysteem.

  Monetarisme is het geldsysteem waarin een private instelling publiek geld schept als een lening. Alles wat wij vandaag “geld” noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening. En als elke lening dient ook de geldschepping terugbetaald te worden als HOOFDSOM plus RENTE. Als al deze leningen afgelost zouden worden, zou het geld uit de economie verdwijnen zowel contant als giraal (elektronisch). En dan nog zou er geen geld over blijven voor de betaling van de renteverplichtingen simpelweg omdat er geen geldmassa geschept werd om dekking te geven aan de rente. Dit is de essentie van het huidige geldsysteem. Dat heet monetarisme, het is het huidige geldsysteem van de wereld en het is mathematisch onmogelijk langdurig door de economie te verdragen.

  Het systeem kan niet overleven vanwege de getallen die het zelf genereert.
  Het probleem is het systeem. En het systeem heeft voor wat ECB betreft twee lagen:
  1. De Federal Reserve, een private wereldwijde monopolie dat geld uitgeeft alleen als lening.
  2. De ECB zelf die ook een monopolie is, maar alleen voor de 17 Eurozone landen.

  De Federal Reserve creëert geld met de computer zonder dekking in de fysieke economie. De ECB weigert beleidsmatig geld (ruilcapaciteit) voor de Eurozone te creëren. Bij acute liquiditeitsbehoefte, leent de ECB fiat geld van de Federal Reserve (nu voor circa 0,1%). Dit geleend geld is verder doorgeleend binnen de Eurozone, maar bij voorkeur niet aan de overheden, maar aan de banken (voor circa 2%) die verder speculeren met rente (Griekenland betaalt de banken nu ruim 25%).
  Dit is monetarisme in tweevoud bij de ECB.

  Oplossing: SOEVEREINE MUNT, ook bekend als systeem van NATIONAAL KREDIET
  De staat (in tegenstelling tot een private entiteit) heeft de monopolie over de geldcreatie. Twee essentiële voorwaarden:
  • De hele geldmassa MOET dekking hebben in de waarde van de middelen die de fysieke economie verhandelt.
  • Alle wisselkoersen onder controle ter voorkoming dat de speculanten weer gaan doen wat ze altijd gedaan hebben: zich zelf verrijken ten koste van de rest en van letterlijk ALLES.

  In dit geval is het geld geen schuld meer aan een private instelling, maar een KREDIET van de nationale bank (100% eigendom van de staat dus van de belastingbetaler !!!) aan de fysieke economie van het land. De staat zal dan op basis van de statistieken uit het geldverkeer vrij krediet in de economie los laten om dekking te creëren voor de uitstaande rente. Dat kan gebeuren op verschillende manieren zoals belastingverlagingen, opdrachten naar het bedrijfsleven, subsidies, etc. Bij wet mag de centrale overheid dan geen schulden meer hebben, alleen maar CREDIT. Alleen op deze manier kan het geldcircuit in balans gehouden worden.
  Euro, Neuro, Zeuro of Gulden zal het niet redden in het monetarisme. Maar als soevereine munt zal de Euro uitstekend doen net als eventueel de Gulden of iets anders.
  We moeten z.s.m. het monetarisme vervangen door soevereine munt.

  Links over het monetarisme:
  http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI
  http://www.youtube.com/watch?v=8Kt2De98Bck
  http://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s

Meer artikelen