Spring naar de content

Van Lanschot in zwaar weer – Part Deux

Begin maart schreef ik al over de voormalige bank-van-de-elite Van Lanschot. De resultaten over 2012 waren net bekend en vielen niet mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Ik schreef dat ik uit eigen bronnen wist dat met name de posities in de financiering van onroerend goed behoorlijk beginnen te jeuken. Citaat:

Uit persoonlijke waarneming weet ik dat die ‘prudente strategie’ meer wens dan realiteit is. Ik ken beleggers in commercieel onroerend goed die inmiddels de bank – deze bank – bij de hand nemen omdat de bank gezien de malaise geen andere keuze heeft dan slikken of stikken. ‘Hopen dat het goed komt’ is in werkelijkheid de strategie.

Vandaag kwam daar meer duidelijkheid over, van de kant van de bank zelf. Terwijl de bank de exposure op onroerend goed juist wil verminderen, is deze in 2012 toegenomen. Ik citeer uit een Dow Jones-bericht van dinsdag voormiddag.

Van Lanschot zag het onderliggende resultaat in 2012 kelderen, vooral door een toename van de kredietvoorzieningen op vastgoed. Die verdubbelden naar EUR116 miljoen, van EUR58 miljoen een jaar eerder. Daarmee is 56% van de EUR208 miljoen aan onvolwaardige vastgoedkredieten gedekt.

Omdat Van Lanschot in 2013 geen verbetering ziet is de kans groot dat de kredietportefeuille op onroerend goed verder zal toenemen. Niet omdat er formeel nieuwe kredieten worden verstrekt maar informeel zal dat toch het geval moeten zijn omdat klanten hun rente niet kunnen betalen en deze dus bijgeschreven krijgen. Dat moet om forse bedragen gaan want de vastgoedportefeuille bedraagt 2,45 miljard. Laten we daar nog het onderstaande citaat op los,

Bijna een kwart (24%) van het gefinancierde vastgoed staat inmiddels technisch ‘onder water’, in die zin dat de huurinkomsten lager zijn dan de rente- en aflossingsverplichtingen. Eind 2011 was dit nog 14%.

dan worden rente- en aflossing op zo’n 600 miljoen niet meer volledig opgebracht.

Dat maakt de vraag of Van Lanschot zelfstandig kan voort bestaan niet minder actueel. En dan moet ik al helemaal niet denken aan de al dan niet bedoelde template van Jeroen Dijsselbloem.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter