Spring naar de content

De nieuwste proefballon van Google: internet voor iedereen

Een mailtje sturen naar het verleden, een vertaalmachine voor dieren of een zoekmachine voor geuren. Zomaar een greep uit de 1 april grappen van Google. Ieder jaar komt de zoekmachinegigant weer met absurde productlanceringen, de één nog gekker dan de ander.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Menno van Bohemen

Dit jaar lijkt er iets mis met de biologische klok van Google. Deze week werd namelijk een nieuw project gelanceerd, wat minstens zo absurd is als de producten die op 1 april worden gepresenteerd. Is Google 2,5 maand te laat, ruim 9 maanden te vroeg of gaat de technologische vooruitgang sneller dan we ons voor kunnen stellen?

Proefballon
Met het nieuwste project, Google Loon, wil Google mensen in derdewereldlanden toegang tot het internet geven. Niet door duizenden kilometers aan glasvezelverbindingen aan te leggen, maar door ballonnen in de lucht te hangen die samen één groot wifi-netwerk vormen.

Hoewel in Nederland ruim 90% van alle mensen toegang heeft tot het internet, is dat wereldwijd amper 30%. Door middel van een netwerk van op 20 kilometer hoogte hangende ballonnen, moet dat aantal versneld groeien.

Doordat de ballonnen op 20 km hoogte hangen, zijn ze met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ook piloten hoeven zich geen zorgen te maken. Vliegtuigen blijven nagenoeg altijd binnen een grens van 10 kilometer hoogte.

Kritiek
Google zelf is natuurlijk lovend over deze nieuwe techniek, die in de zomer van 2013 eerst in Nieuw Zeeland wordt getest. Het bedrijf claimt dat meer Afrikaanse kinderen (virtueel) naar school kunnen, en via het internet is een medisch advies slechts een muisklik verwijderd. Toch is er ook kritiek op de plannen van Google.

Zo zou het netwerk slechts een internetverbinding met 3G-snelheid kunnen verspreiden. Zo’n verbinding is in grote delen van Afrika al beschikbaar. En ook al slaagt Google erin om de snelheid van het internet te verhogen, dan nog blijft het probleem dat de arme Afrikaanse bevolking geen beschikking heeft over een dure laptop, smartphone of tablet.

Alternatieven
Op welk termijn we het ballonnen-netwerk van Google wereldwijd mogen verwelkomen is nog onduidelijk. De komende zomer worden de eerste testvluchten uitgevoerd boven Nieuw Zeeland. In de tussentijd LOL’d het internet om eerdere ideeën van Google die minder goed uit de verf kwamen.