Spring naar de content

We moeten van de Amerikanen af

Dat we nergens meer veilig zijn is misschien wat sterk uitgedrukt, maar het is wel een goed idee om te zorgen dat je digitale gegevens in ieder geval niet in Amerika belanden. Dat zal een lang onthechtingsproces worden, maar het kan wel. Zo is er nu een Duits alternatief voor Whatsapp, Whistle.im, dat er (claimt de oprichter) voor zorgt dat niemand je berichten nog kan lezen behalve de afzender en de ontvanger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Misdaden tegen het Amerikaanse volk
Sinds de onthulling van het PRISM-schandaal door Amerikaan Edward Snowden komen eigenlijk elke dag wel nieuwe feiten aan het licht over de manier waarop Amerika de hele wereld wil controleren. Tijdens zijn verblijf op het vliegveld van Moskou blijkt Snowden gebruik te hebben gemaakt van de maildienst Lavabit, die de berichten zo goed versleutelt dat zelfs de Amerikaanse NSA ze niet kan lezen.

De oprichter van Lavabit heeft onlangs besloten zijn e-maildienst op te heffen. Op de thuispagina die nog wel online staat maakt oprichter en directeur Levison duidelijk dat hij min of meer onder druk van de Amerikaanse overheid zijn bedrijf opheft. Zou hij dat niet doen, dan wordt hij aangeklaagd wegens ‘misdaden tegen het Amerikaanse volk’.

Hij voegt eraan toe dat het hem een goed idee lijkt om in ieder geval geen gegevens toe te vertrouwen aan bedrijven die in Amerika zijn gevestigd. Advies van een Amerikaanse ondernemer dat we maar ter harte moesten nemen: het failliet van het Amerikaanse internetmodel dient zich aan. Fraaie ironie, want de Amerikanen kunnen zich erop beroemen dat ze het internet dan wel niet hebben uitgevonden maar het wel hebben uitgebouwd tot de huidige omvang. En de hele wereld betaalt eraan mee en communiceert elke dag volop via reusachtige servers in de USA.

Wij rekenen op Neelie Smit en Europa
Zoals gezegd, overal ter wereld is de digitale gemeenschap bezig met het ontwikkelen van wél veilige alternatieven, en die houden we nauwlettend in de gaten. Vooral als ze uit een land komen met verstandige wetten en respect voor de privacy van zijn burgers. Duitsland is (nog) zo’n land, al heeft ook de regering-Merkel het nodige uit te leggen in het PRISM-schandaal. Maar daar wordt er, in tegenstelling tot ons land, tenminste nog volop over gesproken. In Nederland overheerst de stilte van het zomerreces terwijl de digitale wereld in brand staat.

Wij zitten te wachten op initiatieven die ervoor zorgen dat bedrijven als Google, Facebook, Apple en Amazon legaal verantwoordelijk zijn voor activiteiten in landen waar ze actief zijn. Illustratief is de houding van Google dat in Engeland voor de rechter wordt gedaagd omdat het gegevens van miljoenen iPhone-bezitters kaapt. Google meldt doodleuk dat het vindt dat zo’n zaak niet ontvankelijk is omdat de firma niet in Engeland is gevestigd. Wij rekenen op Neelie Smit en Europa om aan deze flagrante misstand een eind te maken. Het moet maar eens afgelopen zijn met de Amerikaanse dominantie op het internet.