Spring naar de content

Brits voetbalicoon Gary Lineker: ‘culturele revolutie in het voetbal noodzakelijk’

Waarom presteert Engeland, de bakermat van het voetbal, al jaren zo matig op WK’s en EK’s? Volgens de Engelse voetbalgrootheid Gary Lineker gaat het al mis bij de ouders die wekelijks langs de lijn hun kroost toeschreeuwen. “If we could just get them to shut the fuck up and let their children enjoy themselves.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Lineker spreekt zich in een opinieartikel in New Statesman hard uit over hetgeen hij ziet als hij in het weekend bij één van zijn vier zoons langs de zijlijn staat. ‘Maniakale ouders aan de zijlijn die hun kinderen met onzin overladen’. Volgens de voormalige Barcelona-spits en nu voetbalpresentator is de domheid van vele voetbalvaders bijna schokkend.

Revolutie onder ouders
Waar in Nederland het gedrag van al te fanatieke ouders nogal eens wordt gelinkt aan de verruwing op de velden en het toegenomen aantal geweldsincidenten, daar legt Gary Lineker direct een verband met het uitblijven van Engels voetbalsucces. “The competitive nature of most mums and dads is astounding. The fear they instil in our promising but sensitive Johnny is utterly depressing. We need a parental cultural revolution.”

Kinderen van een jaar of acht moeten helemaal niet bezig zijn met winst of te vrezen voor een fout. Juist de ruimte geven aan proberen, fouten maken en speelplezier krijgen is volgens Lineker de sleutel tot een generatie voetballers die Engeland weer echt kan mee laten doen om Europese en mondiale titels.

Kleuter op groot veld
Oh en voor mensen die zich afvragen waar het befaamde ‘kick-and-rush’ voetbal van de Engelsen vandaan komt: tot voor kort werden jonge voetballers in Engeland op achtjarige leeftijd op een groot veld geposteerd. Een net-uit-de-luiers keepertje die in een goal van zeven bij tweeënhalve meter wordt geposteerd in een veld van ruim honderd meter lang. “Vrij logisch dat de grote jongens die het hardst kunnen schieten al snel komen bovendrijven.” Het tiki-taka voetbal van Barcelona heeft in Engeland nog een lange weg te gaan.