Spring naar de content

De kill switch, het ideale wapen tegen telefoondiefstal

In 2011 vertoefde ik de zomer met vrienden aan de Spaanse kust. Strand, uitgaan, en foto’s maken met onze iPhones. Tot een van mijn vrienden erachter kwam dat zijn telefoon weg was. Maar dat kon niet, want hij had hem net nog. Conclusie: gestolen. Aangifte gedaan (voor de verzekering), nooit meer teruggezien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Het stelen van telefoons lijkt niet te voorkomen, een enkel moment van onachtzaamheid en je bent de klos. Toch berichtte The New York Times afgelopen week dat het aantal iPhone-diefstallen in een jaar tijd fors is gedaald. In San Francisco was er een afname van 38 procent, in Londen 24 procent. De procureur-generaal van New York concludeerde in het artikel dat het te verklaren is door een stukje technologie dat Apple september vorig jaar introduceerde: de Activeringsvergrendeling.

De functie wordt ook wel de ‘kill switch’ genoemd. Het maakt een gestolen iPhone of iPad namelijk compleet onbruikbaar voor de dief. Specifieker: zodra hij uw telefoon wil terugzetten naar de fabrieksinstellingen of de Zoek-mijn-iPhone-functie van Apple wil uitzetten, dan kan dat niet. Daarvoor heeft hij uw gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Met andere woorden: de dief had net zo goed zo’n demo-telefoon uit telefoonwinkel kunnen jatten.

media_xl_2322213
Bron: Het Parool

De kill switch noviteit werkt en in april introduceerde Samsung een kill switch voor de Galaxy S5, en Microsoft en Google kondigden aan te werken aan een equivalent voor hun toestellen, en ook Intel bezig te zijn met een kill switch voor laptops.

Al moet gezegd: de iPhone beschikt al een tijdje over een soort anti-diefstalfunctie. Niet preventief, maar eerder repressief. Parool-columnist Teun van de Keuken werd in Ecuador beroofd van zijn telefoon maar deze staat zo ingesteld dat van álles automatisch een back-up wordt gemaakt. Elke foto, video en notitie verschijnt direct in de cloud. Als de huidige ‘eigenaar’ van de telefoon, voor het gemak Jorge uit Ecuador genoemd, dat had geweten had hij zich misschien wel twee keer achter de oren gekrabd.

Toen mijn vrienden en ik in 2011 terugkeerden naar Nederland en de vakantiefoto’s eens rustig doornamen, deden we een schokkende conclusie: de dief was al stelend vastgelegd. Zijn hand stak in de broekzak van mijn vriend op het moment dat de camera flitste. De gegevens van de beste man hebben we helaas nooit kunnen achterhalen. Laten we zeggen dat hij nog van de gelukkige generatie is. De generatie die niet halfnaakt en met een kat op twitter zal verschijnen. Maar Apple lijkt in september iets bijzonder effectiefs te hebben geïntroduceerd.

Alle Jorge’s en broekzakboeven op deze aarde, u bent gewaarschuwd.