Spring naar de content

Burgemeester Zwijndrecht heeft een hekel aan journalisten

Burgemeester Dominic Schrijer van Zwijndrecht vindt kritische journalisten maar vervelend geteisem. Dat de lokale en regionale pers, onder meer door bezuinigingen, steeds minder vaak de weg naar het gemeentehuis weet te vinden, noemt hij dan ook ‘een godsgeschenk’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Schrijer was voor zijn aantreden als burgervader van Zwijndrecht enkele jaren wethouder van Sociale Zaken voor de gemeente Rotterdam. In 2011 zegden zowel zijn collega-wethouders als zijn eigen partij, de PvdA, het vertrouwen in hem op. De reden van de bestuurlijke crisis was het feit dat Schrijer maximaal 100 miljoen euro wilde bezuinigen op het armoedebeleid en de bijstand, terwijl zowel het college als zijn eigen partij meer wilden korten. Schrijer hield voet bij stuk. Uiteindelijk werd hij door zijn eigen partijgenoten verzocht onmiddellijk zijn ontslag in te dienen en de gemeentepolitiek van Rotterdam te verlaten. Al met al een pijnlijke zaak, die breed werd uitgemeten in de media.

In een interview met Binnenlands Bestuur kijkt hij terug op zijn tijd in Rotterdam. Wat hem opvalt, is dat de journalisten in Zwijndrecht veel beter (lees: minder kritisch) zijn dan die in Rotterdam. “Je hebt hier de tijd om iets beter na te denken. De omgangsvormen zijn ook nog beschaafd. Komt omdat de media het gemeentehuis niet platlopen. Niet iedere uitglijder of controverse wordt uitvergroot. Voor de omgangsvormen en de besluitvorming in de raad is de afwezigheid van de pers een godsgeschenk.” Niet echt een handige uitlating voor een politicus. Uitspraken als: ‘Niet iedere uitglijder of controverse wordt uitvergroot’ en ‘De afwezigheid van pers bij besluitvorming in de raad is een godsgeschenk’ rieken wat ons betreft naar politieke systemen waar we liever niets mee te maken willen hebben.

Onderwerpen