Spring naar de content

Hacker valt IS aan en openbaart 9.200 Twitter-accounts

Niet lang geleden verklaarde hackerscollectief Anonymous de tereurrgroep Islamitische Staat de oorlog. En ook Anonymous-sympathisanten laten zich inspireren, en betreden het digitale slagveld waar IS zo veel terrein won: Twitter. Een hacker publiceerde zondag een lijst met namen van 9.200 Twitter-accounts die gelieerd zijn aan IS. Met de actie wil hij Twitter ertoe bewegen deze accounts af te sluiten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Deze activist (@xrsone) werkte samen met hackerscollectieven Anonymous, GhostSec en Ctrlsec en stelde aan de hand van hun data de lijst met namen op.

Hij zet hiermee het gedachtegoed van Anonymous voort, een groep die al enige tijd een digitale strijd voert met IS. Na de aanslagen in Parijs op Charlie Hebdoverklaarde Anonymous op 9 januari van dit jaar de oorlog, en liet toen al weten dat het alle accounts van de terroristen op social media wil traceren, saboteren en sluiten, om die manier de slachtoffers van de terreurdaden in Parijs te wreken. Anonymous legde zelf ook al een aantal jihadistische websites plat.

“Dit is een primeur in de digitale wereld, want het is de eerste keer dat deze groeperingen samenwerken aan zo’n groot project,” laat de anonieme activist achter deze nieuwe actie aan het Britse IBTimes weten. “Doorgaans zijn dat afgesloten groepen die niet buiten hun vertrouwde kring opereren, maar dit probleem is zo groot geworden dat iedereen bereid is een alliantie te vormen. Het resultaat van het werk van honderden hackers bij deze drie groepen is de langste lijst die ooit werd gepubliceerd.”

De hacker wil wel benadrukken dat hij geen lid is van Anonymous, zoals in veel media wordt beweerd. In een interview met Vice News zegt hij dat hij alleen handelde en geen connecties met hen heeft.

Een vergelijking is echter snel gemaakt. In een videoboodschap liet Anonymous zelf nog aan Islamitische Staat weten dat de aanhangers online nergens meer veilig zijn. “Wij zijn Anomymous, wij vergeven niet, wij vergeten niet, verwacht ons.”

De ‘oorlog’ van deze online troepen tegen IS mag dan opzien baren, heel verrassend is het niet. Organisaties als Anonymous hebben vrijheid hoog in het vaandel staan, en maken zich al tijden hard voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Het vrijgeven van een dergelijke lijst namen lijkt dan ook niets minder dan een gepaste manier om de virtuele aanval te openen.