Spring naar de content

Deze drie websites bestrijden hedendaags seksisme

Seksisme is van alle tijden, net als het activisme om het aan te vechten. Zo ook tegenwoordig: met de actie #Redmylips werd via social media aandacht gevraagd voor de slachtoffers van verkrachting en seksuele intimidatie. Met de hashtag #Yesallwomen delen vrouwen hun ervaringen en kaarten ze aan dat seksisme nog lang niet tot het verleden behoort.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Op het internet zijn er talloze initiatieven die aandacht blijven vragen voor de ongelijke behandeling op basis van geslacht. Een kleine greep uit de lijst.

allmale‘All male panel’
Deze Tumblr-pagina bestaat nog niet heel lang, maar de afgelopen weken is er veel activiteit. De oprichters van dit blog vragen aandacht voor panels die uit alleen mannen bestaan. De headliner ‘Congrats, you have an all male panel!’ laat weinig ruimte voor twijfel over de opvatting van de makers: nog altijd zijn mannen oververtegenwoordigd op professioneel gebied. Iedere foto van mannenensembles, vaak aangekondigd op de website van de desbetreffende organisatie, wordt bijgestaan door een foto van acteur David Hasselhof die zijn goedkeurend duim opsteekt. De oprichters roepen bezoekers van het blog op om zo veel mogelijk voorbeelden in te sturen.

ahHet seksisme museum
Deze Tumblr-pagina van de Nederlandse feminist en schrijver Asha ten Broeke – even gehaat als geliefd – worden allerlei vormen van seksisme uit het hedendaagse straatbeeld gedeeld, en dan voornamelijk op het verschil tussen koopwaar voor mannen, en koopwaar voor mannen. Een voorbeeld: een rompertje voor meisjes de tekst ‘I hate my thights’  heeft, terwijl de jongensvariant de ietwat meer positieve boodschap ‘I’m super!’ draagt. Zo zijn er nog vele voorbeelden te vinden die Ten Broeke voorbeelden van ‘seksisme in en rond het huis’ noemt.

Bye Felipe
Dit instagramaccount heeft iets weg van een digitale schandpaal. Op het account worden online gesprekken tussen mannen vrouwen op datingsites of -apps geplaatst. De overeenkomst is dat alle mannen in deze gesprekken zich tegen hun vrouwelijke gesprekspartner keren zodra zij zegt geen interesse te hebben. Als protest is de term ‘Bye Felipe’ ontstaan. Het account is bedoeld om te laten zien waar vrouwen op datingssites mee te maken krijgen zodra zij niet ingaan op (soms wel heel erg directe) avances. Bye Felipe is overigens niet uniek, de Tumblr-pagina straightwhiteboystexting gooit het over dezelfde boeg. Voor de mannen die zich beledigd voelen: er is ook de verzamelpagina straightwhitegirltexting.

Just no. 😂 #BYEFELIPE 👋👋👋rejected men of #okcupid. #getoutofhere

Een foto die is geplaatst door Bye Felipe 👋 (@byefelipe) op