Spring naar de content

Dit is Hillary’s tegenstander: de socialist Bernie

Hillary Clinton kondigde middels deze video midden april aan te strijden voor het presidentschap namens het democratische kamp, met als ambitie om de eerste vrouwelijke president te worden. Tot nu toe heeft ze weinig serieuze tegenstanders. De echt ‘gevaarlijke kandidaten’ hebben zich nog niet verkiesbaar gesteld, zo schreef het NRC. Eind april diende zich één kandidaat aan. Een opmerkelijke tegenstander voor Clinton. Hij gooit het namelijk over een heel andere boeg dan zijn voorgangers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Bernard ‘Bernie’ Sanders is inmiddels 73 jaar oud en trekt vooral de aandacht vanwege zijn – zeker voor Amerikaanse begrippen – linkse insteek. Waar het woord ‘socialist’ in Amerika eerder geschuwd dan gevierd wordt, is dat juist het woord waarmee de van oorsprong New Yorkse Sanders zichzelf beschrijft. Nu is Sanders nog senator in de Amerikaanse staat Vermont, maar een maand geleden maakte hij het bekend: hij gaat het opnemen tegen Hillary Clinton om de democratische presidentskandidaat te worden.

De 1%
Zijn doelen zijn de doelen die je mag verwachten van een man die zichzelf socialist durft te noemen in Amerika. In diverse interviews – waaronder dit interview met TIME – beklaagt hij zich over de huidige Amerikaanse economie, en dan vooral de rijkste 1 procent van Amerika. Tegen nieuwszender CNBC zei hij: “Er heeft een enorme verandering plaatsgevonden van de rijkdom van de middenklasse die nu bij de rijkste één procent ligt. Dit moet worden omgekeerd om een goede, energieke middenklasse te hebben.”

Inkomensongelijkheid en armoede zijn speerpunten in de campagne van ‘Bernie’. Op zijn campagnesite kaart hij aan dat Amerika een van de grootste inkomensongelijkheden heeft, van alle grote landen ter wereld. “We leven in een van de rijkste landen ter wereld en toch zijn er hongerige kinderen en ouderen die hun medicijnen niet kunnen betalen. Dit is hoe een kapot economisch systeem eruit ziet.”

Over het geheel genomen wordt Sanders niet als directe bedreiging voor Hillary geacht. Hij is minder bekend, weinig charismatisch en heeft niet het miljardenbudget dat de Clinton familie wel heeft om een grootse politiek campagne op touw te zetten. Daarbij zijn de standpunten die hij inneemt omstreden in een land waar sommige tegenstanders president Obama’s ‘linkse plannen’ al met die van Hitler vergelijken. Maar Sanders waarschuwt het publiek hem niet te onderschatten. Bernie’s standpunten verschillen flink

Daar kan hij nog weleens gelijk in krijgen: Bernie’s standpunten zijn dermate verschillend van die van Hillary, zeker op het gebied van belastingen en herverdeling van rijkdom, dat hij wellicht een zeer specifiek gedeelte van de kiezers aanspreekt.