Binnenkijken: kantoor in een voormalige kerk met spoken

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een reclamebureau in een voormalige kerk.

We gaan terug in de tijd. In 1892 stichtten Zusters Franciscanessen een rooms-katholiek ziekenhuis in een voormalige kostschool in Leiden. Ze hadden de heilige Elisabeth als schutspatrones, vandaar de naam ‘Sint Elisabeth Ziekenhuis’. Het ziekenhuisje bestond uit badkamers, een operatiezaal en ziekenzalen met in totaal vijftien bedden. Het geloof was belangrijk, daarom werd er aan de achterkant een klein kerkje gebouwd compleet met orgel, biechtstoeltjes en glas-in-loodramen.

Begin 1900 werd het ziekenhuis in kenmerkende neogotische stijl uitgebreid naar een ontwerp van de bekende architect Leo van der Laan. In 1972 verhuisde het ziekenhuis naar Leiderdorp en kwam het gebouw in handen van de universiteit. Eerst werden de faculteiten Psychologie en Geschiedenis er gehuisvest, maar vanaf 1989 werd het omgebouwd tot studentenwoningen. In 2000 werd het voormalige ziekenhuis verbouwd tot wooncomplex voor internationale studenten en kwam er een grote horecagelegenheid bij. Al die tijd stond het kerkje leeg. Er waren alleen duiven die er rondvlogen en het gerucht ging dat het er spookte.

unnamed (3)
Zo zag de rooms-katholieke kerk er destijds uit

Dit jaar kocht Remco Spek de voormalige kerk. Zijn reclame- en marketingbureau REM (REMco is toevallig ook nog fan van de band R.E.M.) is er sinds een paar maanden gevestigd. “Er was helemaal niks, geen verlichting, verwarming, toilet en trappenhuis, echt niks. We hebben flink moeten verbouwen.”

_MG_7164_MG_7216Oorspronkelijke details
Alle oorspronkelijke details zijn behouden: de glas-in-loodramen, de pilaren, de muren, de oude deuren, het orgel en zelfs de biechtstoeltjes en de wijwaterbakjes. Spek: “In de nieuw gemaakte glazen vergaderruimte zijn de biechtstoeltjes als een geheel opgenomen, dat vinden klanten dit een prachtig detail.”

Donker
De kerk is vrij donker doordat er nagenoeg geen grote raam partijen in zitten, de vele glas-in-loodramen geven mooi gekleurd licht. Er zijn speciale LED-daglichtlampen opgehangen die daglicht simuleren. De verwarming, elektra/UTP en overige installatiewerk is allemaal in de vloer weggewerkt zodat de muren en plafonds niet zijn aangetast.

_MG_7236
De glas-in-loodramen zijn behouden gebleven

Sober
De inrichting van het kantoor is verder sober gehouden: zelfontworpen grote bureaus, een enorm presentatie scherm van bijna 5 meter breed en een lekker lunchruimte. Op een muur is een foto afgebeeld hoe de kerk er in begin 1900 er uitzag en de aankleding is verder verzorgd met eigen kunst.

_MG_7208
De grote bureaus, de robuuste muren en eigen kunst

Fijn werken
Het resultaat is overweldigend. “Het is heel fijn hier te werken, wij zijn creatievelingen, zo’n ruimte past bij ons.” En over de spoken? “Wij hebben niks gemerkt.”

overview
Overview op het hele kantoor. Nee dat zijn geen spoken, maar werknemers.

Foto’s: Pieter-Jan Bregman | Uitgelichte foto: Maarten Koch