Spring naar de content

De situatie in Nigeria blijft een een-ver-van-mijn-bedshow

In westerse media voert berichtgeving over Islamitische Staat en Syrië de boventoon. Weinig aandacht wordt geschonken aan Nigeria, waar Boko Haram nog elke dag het leven van honderden mensen verwoest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Boko Haram ontstond in 2003, in 2004 eisten ze hun eerste aanslag op in de stad Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. Vorig jaar werd bekend gemaakt in de Global Terrorism Index 2015 dat Boko Haram Islamitische Staat voorbijstreefde als dodelijkste terroristische organisatie. In 2014 zou Boko Haram 6.644 mensen hebben vermoord. De gruwelijke teller van Islamitische Staat zou in 2014 op 6.073 staan.

In westerse media zijn af en toe berichten te vinden over de aanslagen van Boko Haram, gisteren gaf het NRC Handelsblad nog bericht over de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, die zegt gezond te zijn. Enkele dagen daarvoor werd bericht gegeven over de mogelijke dood van het Boko Haram-kopstuk.

Inmiddels dertien jaar na de oprichting van de terroristische groepering verkeert een groot deel van Nigeria in een crisis van ondervoeding. De armste mensen ter wereld worden slachtoffer van de wandaden van Boko Haram, hun schreeuw om hulp is nauwelijks te horen. Daarnaast eist de crisis in Syrië voorrang, ook van de Verenigde Naties. Humanitaire hulp is aanwezig in Nigeria, maar de VN heeft nog geen kwart van het geld bij elkaar dat nodig is om de problemen in Nigeria enigszins onder controle te krijgen.

Boko Haram heeft inmiddels meer dan 15.000 mensen vermoord, en is verantwoordelijk voor het op de vlucht slaan van 2,6 miljoen mensen. Nigeriaanse media schrijven bijna dagelijks over dorpen die in brand gestoken worden, onthoofdingen, ontvoeringen, verkrachtingen van vrouwen en jonge meisjes, militaire corruptie en de dood van onschuldige mensen.

Vorige maand bezocht zanger en vredesduif Bono de Nigeriaanse stad Maiduguri. In de hoop meer licht te kunnen schijnen op de problemen in Nigeria. Bono ontmoette lokale politici en hij bezocht een groep jonge vrouwen en kinderen die bij bevelhebbers van Boko Haram hebben gewoond. Bono’s bezoek aan Nigeria maakt deel uit van zijn One campaign, een campagne om extreme armoede tegen te gaan. Op de website van de campagne uit Bono zijn ongenoegen over de situatie in Nigeria: “In de deelstaat Borno waarschuwen ze dat er de komende maanden 49.000 kinderen zullen overlijden als er geen humanitaire hulp komt. Dit is waanzin, er komen beelden uit deze regio van kinderen die op de rand van uithongering zitten. Wereldleiders weigeren de middelen te leveren die deze ramp kunnen voorkomen. Er is 739 miljoen dollar nodig, we komen nog 75 procent tekort.”

Het is duidelijk dat de situatie in Noordoost-Nigeria kritiek is, waarom andere landen en organisaties weinig tot geen hulp bieden is niet helemaal duidelijk.

Onderwerpen