Alles over de aardappel

De aardappel is het fundament onder de Nederlandse akkerbouw. Ons land heeft de beste grond, het beste klimaat, de hoogste opbrengsten, de mooiste rassen, de meeste kennis en de duurzaamste manier van telen. Hoe is dat zo gekomen? Alles over de aardappel: een reportage.

In het weidse, licht golvende landschap van Noord-Frankrijk doemt aan de horizon een immens kamp van witte tenten op, omzoomd door wapperende vlaggen. Een tentenkamp voor de remake van de Romeinse armee tegen Asterix en Obelix? Nee, PotatoEurope 2016, de jaarlijkse internationale manifestatie voor de Europese aardappelsector. Na afwisselend België, Duitsland en Nederland is dit jaar Frankrijk weer aan de beurt. Nabij het dorpje Villers-Saint-Christophe, in het departement Aisne, hebben ongeveer driehonderd exposanten op 44 hectare open veld hun tenten opgeslagen, hun proefveldjes aangelegd, voor miljoenen aan machinerieën hierheen versleept voor plant-, rooi- en sorteerdemonstraties en hier en daar hun veldkeukens opgezet voor bakken en frituren om de smaak van nieuwe rassen te presenteren. Twee dagen lang, op 14 en 15 september, slenteren zo’n 12.000 bezoekers over het terrein; de autobussen staan ’s ochtends in hun eigen file. Bijna de helft zijn ‘buitenlanders’: Belgen, Nederlanders, Duitsers, Britten maar ook (Noord-)Afrikanen en een handjevol Chinezen. De rest is Franse boer, al of niet met familie, al of niet een dagje uit. Mijn oude leraar Duits had als standaardopmerking: “Es gibt Menschen und Kartoffeln.” Welnu, die waren hier in overvloed.