Spring naar de content

Mysterieuze peetmoeder van Beatrix krijgt eigen tv-serie

De Amerikaanse Prinses, een biografie over de mysterieuze ‘peetmoeder’ van prinses Beatrix -de Amerikaanse Allene Tew- wordt bewerkt tot internationale televisieserie. Dit laat schrijfster Annejet van der Zijl op haar website weten. Theater- en televisieproducent Joop van den Ende kocht de rechten van het boek. Sinds eind 2015 ging het boek ruim 200.000 keer over de toonbank. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Het idee voor haar zevende boek, De Amerikaanse Prinses, ontstond tijdens de zoektocht naar het leven van prins Bernhard, voor haar biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Van der Zijl stuitte op een villa in de Middellandse Zee, aan de baai tussen Nice en Monaco. In de riante woning overleed in 1955 Allene Tew op 85-jarige leeftijd. De tijd had er sinds de dood van de laatste bewoner stilgestaan. Na de ontdekking dook Van der Zijl ruim vier jaar in het leven van deze mysterieuze Amerikaanse prinses.

“Ik kwam hier op zoek naar de jonge prins Bernhard”, vertelt Van der Zijl over haar bezoek aan de villa in het programma TV Show. “Hij is hier heel veel geweest, ook met het gezin toen hij eenmaal getrouwd was met Juliana.” Allene Tew werd geboren in 1872 in Janesville, Wisconsin en zou haar latere status en fortuin te danken hebben aan diverse huwelijken. Zo werd ze onder anderen bekend als Duitse prinses en Russische Gravin. Door het dartelen in adellijke kringen leerde ze de moeder van prins Bernard kennen. Deze connectie maakte haar de latere peetmoeder van prinses Beatrix.

Haar rol binnen het koningshuis is vooral die van suikertante van prins Bernard en zijn kersverse bruid, prinses Juliana. Volgens Van der Zijl verbleef Bernhard periodes bij Tew in Parijs. Zij leende hem onder andere geld voor zijn reizen. Later zou tante Tew ook de jonge prinses Juliana onder haar hoede nemen. Ze nam de prinses onder andere mee uit winkelen en liet haar schoonheidsspecialiste vanuit New York overvaren om Juliana “onder handen te nemen”, aldus Van der Zijl. Wellicht hadden de inspanningen van Tew een positief effect, want precies negen maanden later werd prinses Beatrix geboren.

Televisieserie
Geboeid door het levensverhaal van Tew kocht tv-magnaat Joop van den Ende de rechten om het verhaal te bewerken tot internationale televisieserie. “Toen ik De Amerikaanse prinses afgelopen zomervakantie las, werd ik getroffen door het beeld dat Annejet van der Zijl schetst van een bijzondere, zelfstandige vrouw die sterk verschillende levens leidde in Amerika en Europa. Het werd zo spannend verteld dat ik al lezend een grote internationale televisieserie voor me zag”, laat Joop van den Ende in een officiële reactie weten.

Van der Zijl zal betrokken zijn bij de totstandkoming van de serie en laat weten blij te zijn met de samenwerking met Joop van den Ende. “Natuurlijk ken ik zijn unieke talent om een geschreven verhaal te visualiseren in een voor mij nu nog tamelijk raadselachtig  samenspel van acteurs, decors, belichting, kostuums, geluid en techniek. Ik ben ongelooflijk trots dat hij mijn verhaal over Allene Tew heeft uitgekozen voor een bewerking in nieuwe beelden en verheug me op onze eerste werksessies.” Het is niet de eerste serie gebaseerd op het werk van Van der Zijl. Van haar biografie over Annie M.G. Schmidt werd een zevendelige televisieserie gemaakt. Haar boek Sonny Boy werd in 2011 verfilmd.

Over Annejet van der Zijl

Van der Zijl (1962) groeide op in Friesland en studeerde kunstgeschiedenis, massacommunicatie en journalistiek in Utrecht,  Amsterdam en Londen. Vervolgens werkte ze als misdaadverslaggever en schreef ze portretterende verhalen voor HP/De Tijd. In het winternummer van HP/De Tijd gaf ze een zeldzaam interview over haar jeugd en het succes van haar werk: “Alles wat ik zelf vroeger niet durfde en nog steeds niet durf, zit in die boeken.”

Lees het hele interview hier op Blendle.