Spring naar de content
bron: Mini

Hoe hoort het eigenlijk: overleven op reis

‘In een oud gezegde heet het, dat men niemand kent met wie men niet heeft gereisd,’ staat er in de bekende etiquettegids Hoe hoort het eigenlijk?.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dat klopt, maar in de gids staat ook een lijstje met etiquette-eisen. “Hij of zij, die ten volle van een reis wil genieten, zal verstandig doen:

  1. niet meer bagage mee te nemen dan noodig is; van teveel kleeren heeft men meer last dan pleizier.
  2. de eigen krachten niet te overschatten bij het ondernemen van uitstapjes, wandelingen enz. Niets is vervelender voor de anderen, die nog lang niet moe zijn, dan te moeten terugkeeren omdat één niet verder kan.
  3. zich tevoren zooveel mogelijk te oriënteeren over datgene wat men gaat zien. Het spaart tijdverlies en spijt achteraf, wanneer men aankomend reeds op de hoogte is van hetgeen de moeite waard is om te bezichtigen.”

Zo was het in 1939, toen Amy Groskamp-Ten Have de gids schreef.

Tegenwoordig kunnen en willen we verder gaan voor avontuur en hebben we niet alleen de trein, boot of de paardentram als vervoersmiddel. MINI beweert met de MINI Countryman een avontuurlijke auto gemaakt te hebben, die dient als moderne tegenhanger van het vervoer uit de periode van Groskamp-Ten Have.

Zweedse wildernis

Om de proef op te som te nemen trekt presentator Ruben Dingemans van Manners de wildernis in met survivalgoeroe Dennis van Dokkum.

Mini CountrymanIn de reportagereeks laat Van Dokkum – een oud-marinier –  de moderne mens zien hoe je op een simpele, doch inventieve manier kunt overleven in Getnö Gård, een uitgestrekt natuurgebied in Zweden.

Ze laten zien hoe je met onder meer een tent, een bijl en wat proviand kunt overleven in de wildernis. Want niets is in de kern zo ouderwets dan met een kompas je weg vinden en je eigen krachten te ontdekken. Dat gebeurt vooral wanneer Dingemans zelf met een kaart en kompas de weg naar het kampement moet terugvinden.

En zo leven we tegenwoordig opvallend dicht bij de etiquette-eisen van Groskamp-Ten Have.