Spring naar de content
bron: Mini Adventures

Van kuddegedrag tot barbecues: waarom we koken op vuur

Koken op vuur is een van de oudste manieren om eten te bereiden. Laat juist dat het natuurlijke element zijn waar we soms nog wel eens mee worstelen. Soms wordt zelfs beweerd dat je pas een ‘echte man’ bent als je vuur kan maken en er op kan koken. Dat is makkelijker gedaan dan u denkt. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Als we in Nederland aan koken met vuur denken, zitten we met onze gedachten snel bij de barbecue of koken boven een spit. Maar waarom zijn we op vuur gaan koken? Eigenlijk heeft vuur een zeer belangrijke rol gespeeld in onze menselijke historie. Volgens onderzoekers is het element 350.000 jaar een vast onderdeel van ons leven en eten. Het eerste vuur en de combinatie met het garen van voedsel moet een geweldige vooruitgang geweest zijn. Door vuur te gebruiken kon je vlees roosteren en planten koken zodat ze beter eetbaar werden. Sterker nog: het gebruik van vuur staat centraal in het overlevingsproces van onze voorvaderen.

Volgens het toonaangevende Amerikaanse onderzoeksinstituut Smithsonian maakt onze mogelijkheid om vuur te maken ons tot de inventieve wezens die we zijn. We hebben als mensen, volgens de onderzoekers, namelijk altijd twee dingen heel de wereld over genomen: taal en vuur. Vooral dat vuur — en de bereiding van eten erop — staan centraal in onze evolutie.

Onze hersenen hebben namelijk zoveel vet en calorieën nodig dat we niet zouden bestaan als we voedsel niet eerst konden koken. Door de bereiding van voedsel op vuur konden de hersenen van onze verre voorouders groeien, waardoor we nu de mensen zijn die we zijn.

MiniEerder schreven we al hoe we ons volgens survivalexpert Dennis van Dokkum moeten voorbereiden om te overleven in de wildernis. Volgens hem is het maken van een goed vuur een klus die concentratie vergt.

Van Dokkum dook met een MINI Countryman en Outdoor Manners-presentator Ruben Dingemans de koude Zweedse wildernis in. Het uitgestrekte natuurgebied Getnö Gård was het perfecte gebied om zijn capaciteiten op de proef te stellen. In het filmpje hieronder toont Van Dokkum hoe eenvoudig je met beperkte middelen een vuur maakt.

Fire pit

Boven een vuur kunnen we in principe al koken. Een echte creatieveling wil natuurlijk meer en kan ook leren van onze verre voorouders. In een paar stappen heb je een zogeheten ondergrondse fire pit gemaakt, een oude maar weggezakte techniek. De aroma’s blijven bij deze vorm van koken met vuur beter in het voedsel zitten en een fire pit is makkelijker gemaakt dan je denkt. Het kost alleen even wat tijd.

Volgens voormalig wereldkampioen barbecueën Jord Althuizen — die met een MINI naar Frankrijk is gereden — is een ondergrondse fire pit binnen vijf uur gemaakt.

350.000 jaar geleden maakte wie vuur kon maken indruk. Hij kon immers veilig voedsel aanbieden en had aanzien. Dat zien we nu ook tijdens buurtfeesten, verjaardagen en allerhande partijen. Zet een barbecue aan en mannen gaan er als een zwerm bijen omheen hangen. Bedenk de volgende keer dat deze vorm van kuddegedrag een uiting van ons mens-zijn is en met de tips hierboven kunnen ze voortaan zelfs meer dan alleen een eenvoudige barbecue opzetten.

Onderwerpen