Spring naar de content
bron: pexels

Het seksistisch brein

Is het verschil tussen man en vrouw toch door de natuur bepaald? Psychologen, biologen en neurologen op zoek in onze hersenen. Hoe de wetenschap de borreltafel gelijk dreigt te geven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

"Toettoettoet! Toeoéét!" Van een rij stoeltjes zijn de veertien joelende peuters van Simba een trein aan het bouwen die over de met puzzelstukken, plastic beesten en autootjes bezaaide vloer moet opstomen richting poppenhoek. Het ochtendje vrij spelen heeft het Amsterdamse kinderdagverblijf veranderd in een vrolijke chaos. Om het voorste stoeltje — de locomotief — breekt een schermutseling uit tussen twee blonde jochies. Ze lachen en gillen en duwen en trekken zich een ongeluk. De meisjes kijken toe vanuit de rij wagons en beperken zich tot conversatie met de buren of stappen uit om zich aan een van de tafels aan de leeuwenlegpuzzel te wijden. De jongens en meisjes in kinderdagverblijf Simba dragen dezelfde broeken en dezelfde truitjes van het soort dat pijn doet aan je ogen, jongens en meisjes hebben hetzelfde speelgoed, poppen en autootjes, jongens en meisjes worden door de leidsters niet anders behandeld, en toch verdwijnt het onderscheid geen moment. 

Jongetjes onder elkaar spelen wilder, hebben meer ruimte nodig en ze houden van spelletjes waarmee ze kunnen winnen van de anderen. Ze tonen meer interesse voor de autootjes en de blokkendoos. Hun verhalen zitten vol vroeemm! zapp! en pouww! Meisjesverhalen gaan vaker over vriendjes en vriendinnetjes; meisjes voelen zich meer aangetrokken tot poppen en het plastic keukenserviesje en doen spelletjes waarin de rollen wisselen en ze zich niet direct met elkaar meten. Hinkelen is een spelletje voor meisjes, tikkertje voor jongens. Menige geëmancipeerde ouder heeft met gemengde gevoelens moeten aanhoren hoe dochterlief zeurde om een Barbie, en of ze nou eens een rokje aan mocht naar school, terwijl zoonlief het vertikte met zijn verzameling poppen te spelen zodra de nieuwigheid eraf was en liever weer de garage uit de speelhoek haalde. Rolpatronen en stereotiepen zijn niet minder hardnekkig gebleken dan regen en wind in november. Ondanks de jarenlange strijd is er veel minder veranderd dan de vrouwenbeweging wel zou willen. Het seksistisch spook is moeilijk te vatten en te bestrijden dan gedacht. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap