Spring naar de content

Het huishoudboekje van Elizabeth

Het volk mort: ze moet in deze tijden van recessie maar goedkopere kronen gaan dragen, en weg met de rijtuigen en de gouden borden. Maar zou Engeland dan beter af zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door A.N. Wilson

De gezaghebbende Engelse schrijver en criticus A.N. (Andrew Neil) Wilson werd op 27 oktober 1950 geboren in Staffordshire. Hij studeerde Engels aan het New College in Oxford en gaf er vervolgens vijf jaar les, om in 1981 literair redacteur te worden van The Spectator. Sindsdien werkte — en werkt —hij voor tijdschriften als Literary Review, Private Eye, The London Review of Books en diverse dag- en weekbladen en schreef hij vele, vaak bekroonde romans als The Sweets of Pimlico, Kindly Light, The Helling Art, Who was Oswald Fish?, Gentleman in England en Love Unknown en non-fictie, waaronder (veelgeroemde) biografieën van John Milton, Hilaire Belloc, Tolstoi en Jezus Christus. Zijn jongste en nu in het Nederlands vertaalde boek is een poging te onderzoeken of het Huis Windsor — en daarmee de Britse monarchie — zich inderdaad in een crisis bevindt. Wilson, onder meer zinspelend op de strandescapade van Sarah Ferguson en de 'reïncarnatie als tampon' van prins Charles: „Je hoeft geen rancuneus karakter te hebben om te genieten van de komische tegenslagen van een familie waarin talent volledig en — het moet maar meteen gezegd worden — charme vrijwel volledig ontbreekt, en die, als gevolg van huwelijk en geboorten, de toevallige behoeder van de Britse monarchie is geworden. Zij hebben ervoor gekozen zich te gedragen als figuren in een klucht, en dan moeten ze niet verbaasd zijn als het publiek lacht. Maar hoe onderhoudend al die kluchtige vertoningen ook mogen zijn, de vraag blijft of ze een bedreiging vormen voor het instituut van de monarchie als zodanig. 

„Journalisten denken graag dat zij macht en invloed hebben, en daarom verbaast het niet dat zij incidenten als de koninklijke tenenkluiverij of de koninklijke tampon presenteren als 'serieuze constitutionele problemen'." Wat de relaties van de Kroon met de pers betreft, is de positie van de koninklijke familie volgens Wilson hopeloos verloren. „Maar op het terrein van de grondwet is de monarchie veel sterker dan de journalisten ons willen laten geloven. Als de Britten zijn uitgelachen, blijft er een overweldigende meerderheid over die een voortzetting van de monarchie wenst. En niet alleen om sentimentele redenen.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap