Spring naar de content

De mythe van de baardman

'Bij een combinatie van religie, politiek en geweld, zoals sommige moslims in zich verenigen, slaan bij ons alle stoppen door.' Oriëntalist Peter van der Veer over het gevaar van de islam. 'Het is bijna net zo erg om pro-moslim te zijn als antisemiet.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Bukman

Eigenlijk zijn de islam en het christendom erfvijanden, zegt hij. "De islam is een oude tegenstander van het Westen, en in de beeldvorming is altijd de nadruk gelegd op het islamitische gevaar. Dat is begonnen in de tijd van de kruistochten, en later, toen Europese handelaren zich een weg baanden naar Azië en daarbij islamitische handelaren op hun pad troffen, heeft het zich versterkt. Nog weer later, in de koloniale tijd, is aan die beeldvorming het element van achterlijkheid toegevoegd. Gevaarlijk en achterlijk, zo wordt de islam nu beschouwd." 

Hij grijnst. "Ik geloof dat de werkelijkheid iets genuanceerder is. Neem de positie van de vrouw. Voor zover mij bekend, heeft Nederland nog nooit een vrouwelijke premier gehad. Pakistan, Turkije en Bangladesh wel." 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap