Spring naar de content
bron: anp

Charles de Hopeloze

Zelfs de 'inner circle' van de Windsors levert nu dodelijke kritiek op zijn persoon en zijn functioneren. Wie is de troonopvolger die zich door zijn moeder laat vertellen dat hij moet scheiden? En wat voor koning zal hij ooit zijn - als hij tenminste de kans krijgt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hieke Jippes

Ogenschijnlijk was er nauwelijks iets veranderd. Als elk jaar sinds mensenheugenis troepte de Britse koninklijke familie op eerste kerstdag 1995 samen voor de toegang van de kerk van St Mary Magdalen op Sandringham in Norfolk en liet ze zich bekijken. Daar was, voor het eerst sinds haar heupoperatie, de 95-jarige koningin-moeder, op twee stokken. Dat leidde al aardig de aandacht af. Dan waren er natuurlijk de koningin zelf, met prins Philip, en daar was ook de zuster van de koningin, prinses Margaret. Dan was er een schare van koninklijke afstammelingen uit volgende generaties, van de ooit zo om haar bruuskheid verguisde prinses Anne, met haar tweede echtgenoot, Timothy Lawrence, tot de prinsen Charles, Andrew en Edward. De vertederingsfactor werd verzorgd door de vierde generatie: de kinderen van Anne (zonder hun vader), de kinderen van Charles (zonder hun moeder) en de kinderen van Andrew (zonder hun moeder). 

De schijn-van-eenheid-show, achttien man sterk, was een verdienstelijke poging. Niet dat ze iemand misleidde. De spanning en het ongemak stonden de hoofdrolspelers op het gezicht te lezen. Prins Charles, toch al geen lachebek, keek bepaald gepijnigd. "Waar is uw andere helft?" riep iemand uit het publiek, maar die vraag bleek gelukkig gericht aan prins Edward, die een vriendin heeft. Die bleek ook al niet te zijn uitgenodigd voor het ijzeren ritueel van een kerstviering á la Windsor: 24 december aankomst op Sandringham, 17.00 uur precies cadeautjes uitpakken in de balzaal en gezelschapsspelletjes na afloop. Eerste kerstdag: ontbijt wordt opgediend om half negen, kerkgang direct daarna. Lunch is om 13.15 uur en kort voor 15.00 uur gaat de koningin voor naar de zitkamer, zodat iedereen met haar naar haar kerstboodschap op de televisie kan kijken. Voor het kopje thee daarna was dit jaar wèl de van tafel-en-bed-gescheiden eega van prins Andrew, Sarah Ferguson, uitgenodigd, die elders op het landgoed in een huisje apart de kerstdagen doorbracht. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap