Spring naar de content

CDA leert van EO

Vorige week werden de ledentallen bekend van de omroepen. De NCRV ging fors achteruit. Wat echter over de hele linie van de confessionele omroepen opviel, is dat ze ondanks ontzuiling en ontkerstening zo stevig in het zadel blijven zitten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ad Fransen

De EO groeide het hardst en de KRO bleef ondanks een klein verliesje zelfs de grootste omroep. In Den Haag liggen de verhoudingen heel anders dan in Hilversum. Het CDA kan in zijn handen knijpen als het bij de komende Kamerverkiezingen 30 van de 34 zetels mag houden. Kan het CDA iets leren van de confessionele omroepen? Goeie vraag voor CDA-campagneleider Hans Schripsema. “Absoluut, wij leren overal van. Al is er natuurlijk een enorm verschil tussen een omroepvereniging en een politieke partij. Maar toevallig heb ik dit weekeinde precies dezelfde gedachte gehad. Je denkt toch als je die cijfers ziet: hoe komt het nu dat wij als CDA niet meer leden hebben?” 

En ook stemmen. Tel die leden van de KRO, EO en NCRV eens op, dan zit je op een dikke anderhalve miljoen. Met de kiesdeler van de vorige Kamerverkiezingen kom je op een slordige 25 zetels. Daarmee zou het CDA Paars toch een aardige knauw kunnen geven. 

“Nou, die 34 zetels die we nu hebben, komen voor een groot deel al voort uit de doelgroep van de omroepen die u noemde.” 

Maar misschien zouden dat er nog meer kunnen zijn als u zich, zoals de omroepen, iets swingen-der profileert. Jullie hebben ook zo’n slome slogan: ‘Samen leven doe je niet alleen.’ Dat lijkt een beetje op: lopen doe je met je benen. 

“Ha, ha. Ik vind het juist een heel gedurfde slogan. Het is onze reactie op het huidige individualisme. Dat zal iedereen nog goed merken in de campagne: we zullen ons heel nadrukkelijk manifesteren in de samenleving. We willen laten zien dat je het land niet alleen kunt besturen vanuit Den Haag.” 

‘Het CDA komt bij u langs’, dat is nog eens een goed bekkende slogan. Moet u trouwens niet als de donder gaan adverteren in de omroepbladen van de KRO, EO en NCRV? 

“Weet ik niet, want ik vraag me af wat daar de winst van zal zijn. Zoals gezegd is er een te grote overlap met onze achterban. We denken nog over TV-spotjes, maar het probleem is een beetje het geld. Die dingen zijn op prime-time loeiduur.” 

Nog een tip: moet het CDA geen landdag organiseren zoals de EO? Lekker gezellig samen zingen in een stadion. Dat houdt de club ook bij elkaar. 

“Dat zijn zeker plannen die bij ons leven.” En een eigen blad, zoals de omroepen, is dat niet iets? “Dat hebben we toch al, CD/Actueel.” 

Ja, maar dat ziet er met al die mannen in grijze pakken zo saai uit. Misschien dat Katja Schuurman een keertje op de cover moet? 

“We zullen het eens aan Katja vragen.”