Spring naar de content
bron: nationaal archief

De grote mythe van het Lieverdje

Soms is het eventjes echt genoeg, die zelfvertedering van de babyboomers over 'hun' tijd, toen 'het' gebeurde, daar aan het Spui. Keer op keer wordt de mythe ingewreven. Tijd voor wat feiten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

Een aardig staaltje van babyboom-zelfoverschatting werd twee weken terug geleverd door Elsbeth Etty, die in haar NRC-column onder de kop 'De geest van Rob Stolk' zonder een spoor van zelfrelativering poneerde dat Wim Kok het Máxima-probleem zo omzichtig behandelde omdat hij nog steeds bang zou zijn voor die relletjes van toen op het Spui. Letterlijk schreef Etty: "Wat anders dan de vrees voor een herhaling van 1965 heeft de regering ertoe gebracht de vader van Máxima weg te houden bij het huwelijk van zijn dochter?" 

Bij die column stond weer dat fotootje van Rob Stolk die op de witte fiets met z'n naamloze bruid op de stang ging trouwen. De nieuwe tijd! De grote generatiebreuk! Overal was dat fotootje te zien de laatste tijd. Rob Stolk, drukker te Amsterdam en ooit provo, is namelijk onlangs overleden en daar rolden ze weer voorbij, die mythen: Rob Stolk op z'n fiets. De rookmagiër op het Spui. De bezetting van het Maagdenhuis. Roel van Duyn. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap