Spring naar de content

Cultuur aan de Amstel (1)

Amsterdam, daar zou 'het' moeten gebeuren - ook op cultureel gebied. Maar de stad van de musea, de theaters en de concerten worstelt met zijn imago als artistieke hotspot. Het culturele klimaat van de hoofdstad, in vier afleveringen. Deel 1: Amsterdam door de ogen van de dagjesmens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Het moet allemaal prachtig worden, in 2011. Dan rijdt er een metro onderdoor en is het gebouw uit 1884 helemaal opgeknapt. Maar nu is het Amsterdamse Centraal Station in verbouwing. Vanaf de perrons krijg je via houten trappen, smalle gangen en met schotten afgezette ruimten toegang tot de grootste en belangrijkste stad van Nederland. Bij de uitgang speelt iemand met een gitaar een liedje van Simon & Garfunkel. Dit is Amsterdam, waar het allemaal gebeurt.

Zo komen veel van ons de stad binnen. We zijn met 4,9 miljoen en komen van vlakbij tot helemaal achter Amersfoort, uit Stadskanaal, Doetinchem of Simpelveld, diep in de provincie. Volgens gegevens van de VVV bezoeken we Amsterdam 2,9 keer per jaar, om er te winkelen (69 procent), de stad te bekijken (66 procent) en musea te bezoeken (53 procent). Samen met toeristen uit het buitenland (ongeveer drie miljoen) staan we in de rij voor rondvaarten (ook drie miljoen), het Van Gogh Museum (1,6 miljoen) en het Rijksmuseum (1,1 miljoen). We houden van cultuur, weten er niet zoveel van en zijn snel onder de indruk.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap