Spring naar de content

Meisjesbesnijdenis

Nederlandse migrantenmeisjes worden in hun land van herkomst met een roestig scheermes van hun genitaliën beroofd. Kamerlid Hirsi Ali wil nu een hardere aanpak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fleur Jurgens

Vrouwenbesnijdenis komt nu ook voor in Nederland. Dat was eigenlijk al jaren bekend. Sinds 1993 geldt meisjesbesnijdenis zelfs als een ernstige vorm van kindermishandeling. Maar in de praktijk werd deze primitieve verminking op kousenvoeten benaderd. Wie zijn wij Nederlanders om over zo'n eeuwenoude tradie te oordelen, was een veelgehoord argument. In een artikel in het vaktijdschrift Verpleegkunde Nieuws kregen verpleegkundigen van consultatiebureaus bijvoorbeeld het advies grote voorzichtigheid te betrachten als zij op huisbezoek gingen bij een Somalische familie waarvan de dochters tijdens de vakantie in Somalië besneden zouden worden. Ze mochten vooral 'niet te direct zijn' en 'geen bestraffend vingertje heffen' over meisjesbesnijdenis. De verpleegkundigen moesten juist laten weten op de hoogte te zijn van deze 'waardevolle traditie'. "Dat eerlijke contact over zoiets intiems als vrouwenbesnijdenis maakt je werk ook heel boeiend en leuk," zei een preventiemedewerker in het artikel.

Gelukkig is dat cultuurrelativistische standpunt niet langer bon ton. Vrouwenbesnijdenis is een schending van een mensenrecht. Niet alleen de lichamelijke en geestelijke integriteit is hier in het geding, maar ook de gelijkheid van man en vrouw, het recht op leven en het recht om kind te zijn - kortom, alle mogelijke principes waar de westerse beschaving voor staat. En die hebben nu eenmaal voorrang op vrijheid van godsdienst en cultuur.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap