Spring naar de content

In het spoor van Graham Greene

Als regisseur houdt John Malkovich de neiging tot overdrijving die hij als acteur vertoont, keurig in de hand. In 'The Dancer Upstairs' is de spanning onderhuids en daardoor des te effectiever.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Spaans

Acteurs van naam en faam voelen niet zelden de verplichting zich óók te bewijzen als regisseur. Jack Nicholson heeft het een paar keer geprobeerd. Maar kunt u één door hem geregisseerde titel noemen? Voor Anthony Hopkins, Morgan Freeman en Robert De Niro bleef het vooralsnog bij een eenmalige oefening. Al Pacino blijft dralen in het pierenbadje en rommelt wat met theaterbewerkingen. Dustin Hoffman kondigt al jaren projecten aan die hij dénkt te gaan regisseren.

Een indrukwekkende staat van dienst als acteur is dus geen garantie voor een geslaagde carrière als regisseur. Ik stond dan ook niet te juichen bij de aankondiging dat John Malkovich z'n regiedebuut ging maken. Malkovich is een begenadigd acteur die onder meer indruk maakte in films als Dangerous Liaisons en The Killing Fields. Ook was hij zo ruimdenkend (of slim) om z'n medewerking te verlenen aan het krankzinnige filmproject BeingJohn Malkovich, waarin hij de spot met zichzelf drijft.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap