Spring naar de content

Veiligheid volgens ‘school-X’

Als een leraar in elkaar is geslagen, belt de school liever geen ambulance. Uit angst voor 'publiciteit'. Met gladde pr houden directies incidenten stil, ten koste van de leraar. 'Het was een managementbeslissing: men zei dat het zo'n lieve jongen was.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fleur Jurgens

'De docenten deugen, de leerlingen deugen, het Terra College deugt. Maar tegen waanzin kunnen wij ons niet wapenen," zei de directeur van het Haagse Terra College naar aanleiding van de moord op Hans van Wieren, de conrector van zijn school. Volgens de directeur zou het hier gaan om een algemeen maatschappelijk probleem. Het 'incident' had overal plaats kunnen vinden. Maar was het wel zo toevallig dat een Turkse leerling uit de Haagse Schilderswijk zijn leraar op een zwarte vmbo doodschoot?

Zo'n zeventig procent van de vmbo-leerlingen voelt zich niet veilig op school, zo blijkt uit verschillende onderzoeken over geweld in het onderwijs. Ook na de moord in Den Haag werd er weer een peiling verricht, op internet door het scholierenplatform Pauze, onder 1200 middelbare scholieren van twaalf tot negentien jaar. 67 procent gaf aan dat de belangrijkste oorzaak van agressie op scholen etnische spanningen zijn. Een vijfde van de vmboleerlingen had geregeld meegemaakt dat een medeleerling zich agressief tegenover een leerkracht gedroeg; onder havo-leerlingen was dit slechts vier procent. En ook het wapenbezit blijkt onder vmbo-scholieren groter.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap